Na obisku v osnovnih šolah

2129

V uredništvu revije Kužek se dobro zavedamo, da rek »na mladih svet stoji« drži. Prav tako pa se zavedamo, da veliko Slovencev s svojimi hišnimi ljubljenčki ne ravna, kot bi si ti zaslužili. Prav zato smo se odločili, da bomo slovenskim osnovnošolcem poskušali približati najbolj pereče tematike.

Pripravili smo atraktivna animacijska predavanja, na katerih smo največjo pozornost posvetili primerni skrbi za kužke in njihovemu pomenu za človeka. Otrokom na teh predavanjih predstavljamo tudi problematiko zapuščenih in zavrženih kužkov, ki ponavadi pristanejo v zavetiščih, predavamo pa tudi o tem, zakaj so kastracije/sterilizacije tako pomembne in kako ravnati v primeru najdbe ogrožene živali.

Predavanja na željo šole popestrimo tudi z obiskom kužka, ki udeležencem predavanj pokaže nekaj trikov, otroci pa so nad pasjim obiskom zelo navdušeni.

Prvo predavanje smo izvedli na svetovni dan živali, 4. oktobra, ko smo obiskali OŠ Frana Kranjca. Debitantsko predavanje je preseglo vsa pričakovanja. Obiskali smo prve štiri razrede, naš obisk pa je učence in učitelje navdušil do te mere, da so zbrali precejšnjo količino hrane in drugih potrebščin ter nam jih predali z namenom, da jih izročimo slovenski organizaciji, ki je tovrstne pomoči najbolj potrebna.

Z dvema, nabito polnima avtomobiloma smo se »Kužkovci« nato odpeljali v ljubljansko zavetišče Gmajnice in jim predali zbrano donacijo, na kupček pa smo nekaj pristavili tudi sami.

Že naslednji dan se je Kužkova ekipa odpeljala v oddaljeno Prekmurje, kjer smo izvedli predavanje za prvo triado učencev v Bogojini. Tudi tam so našo zavzetost pohvalili in se nam zahvalili s prijetno pogostitvijo tako za kužkovo ekipo kot tudi za našo pasjo prijateljico. Proti koncu oktobra smo svojo karavano premaknili v posavske kraje, obiskali smo OŠ Brežice, kjer je predavanjem prisostvovalo več kot 700 učencev. Nekaj tednov kasneje nas je njihova knjižničarka razveselila z novico, da bodo tudi njihovi učenci zbirali hrano in druge potrebščine za zavetiške kužke (in mucke), kar nam je dalo še dodatno samozavest in motivacijo, da obiščemo še več šol in da pozornost slovenskih otrok še bolj usmerimo v sožitje s pasjimi prijatelji.

Sredi novembra smo obiskali še tri belokranjske šole (OŠ Stari trg, OŠ Mirana Jarca Črnomelj, OŠ Loka Črnomelj), v decembru pa OŠ Brezje Maribor. Dober glas o naših predavanjih očitno seže v deveto vas, saj nas vsak teden pokličejo iz drugega kraja Slovenije, kjer bi tudi njihovi otroci želeli slišati, kaj jim imamo povedati, predvsem pa si želijo videti našo JoeJo in slišati njeno življensko zgodbo.

Če bi želeli, da obiščemo tudi vašo šolo, nas kontaktirajte na tamara@kuzek.si

Zahvala OŠ Brežice:

»O veličini naroda in njegovi razvitosti lahko sodimo po tem,
kakšen je njegov odnos do živali.«

                                                        Mahatma Gandhi

Naš slovenski pregovor pravi: »Kar se Janezek nauči, to Janez zna.«

Zavedajoč se problematike neprimernega ravnanja z živalmi in zrn resnice v omenjenih pregovorih smo na šolo povabili Tamaro iz uredništva revije Kužek. Prijazno se je odzvala vabilu in za naše učence brezplačno izvedla pet predavanj, ki jih je prilagodila starosti učencev od 1. do 9. razreda in učencem osnovne šole s prilagojenim programom. Predavanje o sobivanju s psi smo umestili v projekt Zdrava šola, saj je letošnja tema odnos. Predavateljica je ob fotografijah predstavila načine ustreznega ravnanja s psi, upoštevajoč njihove potrebe in različne vloge psov. Med predavanjem je spodbujala kritično razmišljanje učencev, odgovarjala na njihova vprašanja in predstavila svojo psičko mešanko. Psička je predavanje popestrila z ljubkimi triki, še posebej pa nas je ganila psičkina žalostna zgodba. Predavateljica je omenila tudi problematiko neželenih mladičev in bivanja zapuščenih živali v zavetišču.

Zahvaljujemo se za izvedbo zelo zanimivega in poučnega predavanja. Uredništvu revije želimo veliko uspeha pri ozaveščanju ljudi o ustreznem ravnanju s psi. Naši učenci sodelujejo na nagradnem natečaju, tako učenci kot člani kolektiva šole pa zbiramo pasjo in mačjo hrano ter tople podloge za živali v zavetišču.

 

 Lidija Geršak, članica kolektiva OŠ Brežice

 

 

Objavljeno v tretji številki revije Kužek