Pozornost, osnova za šolanje psa

312

Pridobitev pasje pozornosti, še posebej ko ga pričnemo šolati je prvi korak v učenje katerega koli vedenja. Če pes ni pozoren na vas, obstaja velika možnost, da vas niti ne posluša. Za uspešno šolanje psa preverite, zakaj in kako psa naučiti pozornosti.

Zakaj bi morali naučiti psa pozornosti?

Imeti pozornost psa je zelo priročno tako za šolanje psa, kakor tudi v vsakdanjem življenju. Pes ki bo pozoren, se bo lažje učil in imel večjo željo po delu.

Izven treningov in učenja pa pozornost pride prav, ko kaj želimo od psa. Med sprehodom lahko naletimo na psa ali katerega od drugih motečih dejavnikov. Če je pes navajen posvečati pozornost vam, tudi v primeru motečih dejavnikov lažje pozornost preusmerite nase. 

Upoštevati moramo tudi, da nekateri psi ne marajo gledati v oči človeku ali drugi živali, saj lahko to dojamejo kot grožnjo. Navajanje kužka, da nas pogleda v oči lahko tako zmanjša stres, ki bi ga pes doživljal če bi nekdo strmel vanj. Spet drugi psi pa ravno s pogledom v oči izražajo ljubezen. Strmenje sprošča tudi hormon ljubezni, zato lahko z gledanjem našega kužka v oči povečamo vez z njim, seveda v kolikor je kužku to všeč.

Kako psa naučiti pozornosti?

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Lea Žerovnik

VIRI:
www.akc.org
www.thesprucepets.com
www.cesarsway.com