POZOR: strupene gosenice so prisotne vso leto

280

Strupene gosenice sprevodnega prelca so za naše kosmatince lahko izjemno nevarne, navadno pa smo nanje opozarjali v poletnem času. V zadnjih letih pa so zaradi milih zim prisotne skozi celo leto, zlasti na Primorskem.

Vsako leto najdemo večje število gnezd gosenic in tudi letos ni nič drugače. Težava je v tem, da so gosenice nevarne za naše pse in imajo lahko usodne posledice. Dlačice teh gosenic so strupene, zato že ob stiku s smrčkom pride do komplikacij. Nastanejo hude opekline in razjede, ki imajo lahko trajne posledice.

Lastniki psov najbrž že dobro poznamo gosenice, a pozimi morda nanje nismo pozorni. Pomembna je pazljivost tudi v tem času, zlasti na toplejših območjih Slovenije.

Znaki, da je pes prišel v stik s strupeno gosenico

  • Nenadno in intenzivno slinjenje
  • Pomanjkanje apetita
  • Povišana telesna temperatura
  • Bruhanje in/ali driska
  • Oteklina jezika

 

Pazljivost ni odveč

Ne glede na letni čas, na sprehodu imejte kosmatinca pod nadzorom in opazujte, kaj počne. Bodite pozorni, da ničesar ne uživa. Strupene gosenice opazite navadno v liniji, eno za drugo. V primeru, da jih vidite, bodite še posebej pazljivi in psu onemogočite, da se gosenicam približa.

S seboj imejte vedno vodo, da v primeru stika z gosenicami lahko izperete gobček. Ob stiku pa vedno kontaktirajte tudi svojega veterinarja, ki vam bo znal ustrezno svetovati.

 

Previdnost je torej pomembna na sprehodih vse dni v letu – tudi pozimi.