Kaj morate vedeti, če si želite škotskega ovčarja?

1280

Zaradi znanega filma Lassie se vrača, pasmi pogovorno pravimo kar “lassie”. Poznamo dolgodlakega in kratkodlakega predstavnika pasma, oba pa sta že vrsto let zvesta spremljevalca številnih domov. Škotski ovčar je priljubljen zaradi svoje izjemno ljubeče narave in nežnosti, tudi do otrok. Vseeno pa morate poznati nekaj dejstev, preden se odločite za nakup oziroma posvojitev.

 

Škotski ovčar je izredno pameten

Pasma sodi med bolj inteligentne. Ob ustrezni motivaciji je učenje pravi užitek, saj so zelo dojemljivi in radi sodelujejo s svojim človekom. Nekoliko večja težava nastane, če nimajo ustrezne mentalne zaposlitve; takrat pride do neželenega vedenja. Poskrbite torej, da vašemu psu poleg dnevnih sprehodov zagotovite tudi mentalno zaposlitev; učenje trikov, delo z nosom, kinološke discipline in ostale zabavne aktivnosti.

Pasma je precej občutljiva

Kljub temu, da gre za večje pse, so škotski ovčarji precej občutljivi. Ker so sami izjemno nežni, ne prenesejo grobega ravnanja iz strani svojega človeka. Pomembno je torej, da ste pri vzgoji potrpežljivi, nežni in da uporabljate izključno pozitivno motivacijo. Svojega psa ob želenem vedenju dovolj hvalite ter nagrajujte in kosmatinec bo z veseljem sodeloval z vami.

 

Škotski ovčar slabo prenaša samoto

Škotski ovčar je tako priljubljena družinska pasma predvsem zaradi svoje ljubeče narave. Obožujejo družbo svojega človeka in z veseljem se s svojo družino odpravijo na razne dogodivščine. Težava nastane, ko je pes pretirano sam. Osamljenost se lahko kaže s (samo)destruktivnim vedenjem, pogosta težava je tudi ločitvena tesnoba.

 

Njihova dlaka je precej zahtevna

Če vas motijo dlake po stanovanju, škotski ovčar ni primerna izbira za vas. Pasma pušča veliko dlake, prav tako pa potrebujejo posebno nego. Svetujemo redne obiske pri pasjem frizerju, prav tako pa je kosmatinca potrebno redno krtačiti tudi doma.

 

Več o pasmi si lahko preberete tukaj.

 

Veronika Sivka

 

VIRI:
www.akc.org
www.dogtime.com