Povezava med prehrano in vedenjskimi težavami psov, 1.del

514

Številni skrbniki psov se soočajo z vedenjskimi težavami psov, kot so na primer hiperaktivnost, razdražljivost ali agresija, ter jih poskušajo rešiti na različne načine. Uspešno odpravljanje vedenjskih težav pa je zelo odvisno od prepoznavanja vzrokov za njihov nastanek. Na tej točki se moramo vprašati, ali obstaja povezava med prehrano in vedenjem psa.

V zadnjih letih je na to temo nastalo kar nekaj razprav, ki dokazujejo, da ima lahko prehrana (kot tudi načini hranjenja) nezanemarljiv učinek na vedenje psa. Izbira prave diete pa lahko v številnih primerih učinkovito pomaga pri odpravljanju nezaželenih oblik vedenja. Kljub temu pa moramo razumeti, da so vedenjske težave po navadi posledica več različnih dejavnikov, zato na spremembo prehrane ne smemo gledati kot na »hitro rešitev«. Potrpežljivost, doslednost in vztrajnost, skupaj z ustrezno strokovno pomočjo, so ključ do uspeha pri odpravljanju vedenjskih težav.

Prepričajte se, da vzrok za vedenjske težave ni zdravstvene narave

Najprej se prepričajte, da vzrok za nenadno in na videz neutemeljeno spremembo vedenja ne izvira iz morebitnih zdravstvenih težav psa. Tako bolečina kot nevrološke težave se lahko kažejo v obliki agresije in nenavadnega obnašanja, zato je obisk pri izbranem veterinarju prva obvezna postaja, preden se lotite odpravljanja težav.

Posvet s strokovnjakom za pasje vedenje

Preden nadaljujete, je vsekakor priporočljivo, da se posvetujete s strokovnjakom za pasje vedenje. Ta vam bo pomagal razvozlati, od kod izvira težava, zakaj je do nje prišlo in na kakšen način jo odpraviti. Zavedajte se, da je nujno, da vedenjske težave odpravljate izključno s pozitivnimi metodami šolanja. Zato poiščite strokovnjaka, ki s psom ravna na podlagi pozitivne motivacije in nagrajevanja. Dober strokovnjak vam bo šele na podlagi prepoznavanja njegovih vzrokov, opazovanja vaše interakcije s psom in splošno oceno stanja psa svetoval, kako popraviti vedenje.

Poskrbite za pravilno prehrano z izbiro kakvostne pasje hrane znamke N&D.

N&D Buča Medium&Maxi- Jagnjetina in borovnica

Prehrana in vedenje

Prehranjevanje ima pomembno vlogo v življenju psa in nezanemarljivo vpliva na njegovo vedenje. Lačen pes bo verjetneje izvajal protisocialna vedenja, kot je uživanje iztrebkov, smeti in drugih neužitnih predmetov, ali agresijo proti drugim živalim, ki so ob njem v času hranjenja.

Mehanski učinki časovne doslednosti in pogostosti hranjenja oziroma polnega ali praznega pasjega želodca se kažejo v razpoloženju in ravneh energije enako kot pri človeku. Ravni glukoze v krvi in serotonina imajo pomemben vpliv na razpoloženje in vedenje, zato je pomembno, da smo pri hranjenju dosledni.

Šele v zadnjih letih znanstveniki prepoznavajo povezavo med prehranjevanjem psa in njegovim vedenjem. Tako kot pri ljudeh ima torej prehrana tudi pri psih pomemben vpliv na njihovo dobro počutje in razpoloženje. Pomanjkanje pomembnih hranil ali previsoke ravni drugih pa lahko vodijo v nihanje razpoloženja in vedenjske motnje.

Preberite še drugi del, tukaj.

Povzeto po Ness Bird, svetovalki za prehrano pri Arden Grange

Objavljeno v osemnajsti številki revije Kužek