Portugalski pastirski pes Estrela

658

Zgodovina

Portugalski pastirski pes Estrela, se v portugalščini uradno imenuje Cao da Serra de Estrela. Izhaja iz portugalskega nacionalnega parka Sierra de Estrela, ki leži v bližini meje s Španijo. Od nekdaj so to pasmo uporabljali za čuvaje čred na tem območju.

Njihov natančen izvor ni znan. Znano je, da jih vzrejajo že več kot 100 let. Pastirji na tem območju so želeli psa, ki bi jih branil pred napadi volkov in medvedov.

Med drugo svetovno vojno je pasma skoraj izginila. Kasneje so jo kmetje in pastirji spet oživeli. Izven meja Portugalske, je to še vedno dokaj nepoznana pasma.

Primeren za:

  • Izkušene skrbnike
  • Aktivne posameznike
  • Kmetovalce
  • Živinorejce
  • Ljudi, ki živijo na velikih posestvih

Na kratko o portugalskem pastirskem psu Estreli:

  • Vdan
  • Inteligenten
  • Deloven
  • Zanesljiv
  • Odličen čuvaj, pastir

Videz

Po izgledu je portugalski pastirski pes Estrela velik in močan. Je mišičast in masiven. Ima široko glavo. Ušesa ležijo ob glavi. V višino doseže od 62 cm do 73 cm. Tehta od 35 do 60 kg. Življenjska doba je od 10 do 14 let.

Dlaka je gosta in močna, odporna na vremenske vplive. Podlanka je topla in mehka. Obstajata dve vrsti te pasme. Kratkodlaki in dolgodlaki. Glavne barve dlake, vključujejo rjavo in sivo barvo. Lahko imajo bele zasenčene ali bleščeče lise in pike. Barve so lahko tudi rumene ali črne, s progastim vzorcem Pri nekaterih se pojavljajo vse barve naenkrat. Običajno pa so enobarvni.

Temperament

Po naravi je portugalski pastirski pes samozavesten in pogumen. Je neustrašen, močan, vzdržljiv in odločen. Je odličen čuvaj. Na sovražnika, bo vedno opozoril z močnim lajanjem. Je zelo inteligenten, a obenem trmast.

Potrebuje skrbnika, ki bo odločen, samozavesten in dosleden. Potrebna je socializacija od malih nog. V nasprotnem primeru postane svojeglav, uničevalen in dominanten. Skrbniku je zelo zvest in se hitro naveže nanj. Če ga vzgajate grobo, bo postal agresiven in trmast. Priporočljiv je trening poslušnosti.

Do otrok ni najbolj ljubeč in pozoren. Vsekakor ni primeren pes za družine z majhnimi otroki. Tudi do morebitnih ostalih hišnih ljubljencev ni ravno prizanesljiv. Če jih pozna od malih nog, je do njih zaščitniški. V nasprotnem primeru mu predstavljajo grožnjo in plen.

Kljub svoji velikosti in masivnosti, ima portugalski pastirski pes Estrela visok nivo energije. Potrebuje dolge sprehode, vsaj tri ure dnevno. S primerno vzgojo in doslednostjo je primeren za družinskega psa.

Zdravje in nega

Pasma je znana kot zelo zdrava. Lahko ga doletijo določene težave, s katerimi se srečujejo vse velike pasme. Največkrat jih doleti displazija komolcev in kolkov.

Dlaka portugalskega pastirskega psa Estrele, ne potrebuje veliko nege. Potrebno ga je pokrtačiti enkrat na teden. Kopanje ni potrebno. Redno mu pregledujte ušesa in čistite oči.

Posebne zahteve

Potrebuje avtoritativno in dosledno vzgojo. Če se ga ne vzgaja pravilno, lahko postane dominanten ali celo agresiven. Potrebuje veliko aktivnosti na prostem. Če mu ne morete nuditi dovolj aktivnosti in zaposlitev, morda to ni pes za vas.

Deja Drobne

Viri: – https://www.petguide.com/breeds/dog/estrela-mountain-dog/