Pasji palec – kaj je to?

Ali so volčji kremplji enaki ostalim pasjim prstom? Ali imajo psi palce? V dolgotrajnem procesu evolucije, ki se še vedno ni končala, se deli teles vseh bitij spreminjajo, prilagajajo ali zakrnijo (posledično tudi izginejo). Evolucija ni zaobšla niti ljudi in niti psov. Med takšnimi deli telesa, ki jih še vedno imamo, vendar ne igrajo več nobene vloge, je denimo slepič. Precej korakov nazaj v evoluciji naj bi ljudje imeli tudi rep, slepič pa je takrat igral pomembno vlogo v prebavnem traktu. Pri psih lahko kot del telesa, ki ga pasme še imajo, vendar pa nima več svoje funkcije, opredelimo »palec«. Strokovnjaki pasji palec opisujejo kot atavistični dodatek, ki se je pri nekaterih psih ohranil do danes.

Kaj je pasji palec?        

Udomačeni psi, torej naši kosmati prijatelji, imajo na vsaki šapici štiri primarne prste in tudi peti prst, palec, ki je palec zelo kratek in je na sprednjih nogah v višini zapestja, na zadnjih nogah pa ga pri večini pasem sploh ni. Ker zaseda podoben položaj kot palec pri ljudeh, ga tudi imenujemo pasji palec. Med hojo ali igranjem s svojim psom boste morda opazili, da se peti prst na sprednjih tačkah dejansko ne dotika tal, ko kuža hodi. Čemu torej pasji palci sploh služijo?

Čemu pasji palec služi?

Pasji palec na sprednjih tačkah ima več funkcij, ki na prvi pogled ne igrajo zelo velike vloge, vendar pa so pomembni za ravnovesje in stabilnost, ki se psi premikajo po neenakomernem terenu ali se kobacajo iz vode po plavanju. V pomoč so tudi pri čiščenju glave in gobčka. Opazite lahko tudi, da si kuža s prednjimi palci pomaga med žvečenjem svoje najljubše igračke.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir:
www.dogster.com