Zabavne »vohalne« igre, ki jih bo vaš kuža oboževal

Pasji mladički ob rojstvu nič ne vidijo, je pa zato že takrat v celoti razvit in aktiven njihov voh. Voh je najpomembnejše pasje čutilo, ljudje pa ga nasprotno pogosto kar prezremo. Pogosteje se osredotočimo na videz, medtem ko kužki s svojim smrčkom zaznavajo vonje v zraku. Kaj so sosedje imeli za večerjo, ali se je sosedov zlati prinašalec pravkar okopal in ali je mačka prečkala dvorišče, so za psa preprosta vprašanja, na katera z odlično razvitim vohom brez težave odgovorijo.

Psi so »vohalni« mojstri

Ljudje imamo šest milijonov vohalnih receptorjev, medtem ko jih imajo psi kar do 300 milijonov. Poleg števila receptorjev je tudi pasji del možganov, kateri analizira vonjave, približno 40-krat večji kot pri ljudeh. Vse to kužkom omogoča uspešno iskanje izgubljenih pohodnikov, odkrivanje zakopanih tartufov, iskanje eksploziva ali drog, sposobni pa so celo zavohati truplo pod vodo. Na svoj smrček so se psi zanašali tudi v preteklosti, ko še niso bili udomačeni in vohanje je zanje še danes prav poseben izziv. Zakaj torej svojega časa s psičkom ne bi popestrili s kakšno zabavno »vohalno« igro?

#1 Poišči hrano
Ta igra je zelo preprost in učinkovit način izpopolnjevanja vohalnih sposobnosti naših štirinožnih prijateljev. Od skrbnikov ne zahteva kakšnega posebnega truda, saj moramo v stanovanju oziroma okoli hiše le naključno skriti nekaj priboljškov, nato pa nas čaka opazovanje in upanje, da bo naš kosmatinec vse te skrite zaklade tudi našel. Ko najde (pogosto po naključju) prvo nagrado, bo kuža hitro začel razmišljati, da se morda kje skriva še katera. Igra naj bo najprej enostavna in z manj priboljški. Sprva skrijmo eno ali dve okusni nagradi v enaki sobi, nato pa postopoma povečujemo tako število skritih nagrad kot tudi prostorov, kjer jih bomo nastavili.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir:
– moderndogmagazine.com