Imate psa, ki rad koplje? Tako lahko ukrepate.

Kopanje je pogosto vedenje psov, še posebno pri terierjih in pasmah prvobitnejšega izvora. Razlogov, zakaj vaš pes rad koplje, je lahko več. Eden prvih ukrepov je ugotoviti, kaj vašo žival motivira pri tem. Najpogosteje psi kopljejo za zabavo. To jim je enostavno v užitek. Vendar pa to počno tudi iz bolj praktičnih razlogov. Mnogi bodo izkopali luknje, da bi si shranili posebne »zaklade«, npr. kosti ali igrače, ki jih po polaganju v jamo skrbno pokrijejo z zemljo ali peskom s pomočjo smrčka. Tovrstno vedenje lahko opazite tudi v notranjih prostorih, ko vaš pes potiska odejo čez posodo za hrano ali priboljšek ali samo premika nos po zraku nad nekim zanj posebnim predmetom ali hrano.

Kopljejo tudi zaradi družabnosti – ko vas vidijo, da kopljete po vrtu, se želijo pridružiti tej dejavnosti. Nekateri radi kopljejo v družbi z drugim psom. Prav tako si radi izkopljejo jame v hladno zemljo, sploh, ko je zunaj vroče. Nekatere breje samice si na vsak način skušajo izkopati »brlog«. Prav tako kopljejo, da bi dosegli nek določen cilj, npr. pobegnili pod ograjo in se odpravili na pustolovščino ali se dokopali do legla mladih zajcev ali miši.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Katja Pavlič

Vir:
paws4udogs.wordpress.com