Pasje tačke tudi poleti potrebujejo nego!

Ne samo pozimi, ko pasje tačke razjedata sol in led, tudi poleti so pasje blazinice tačk podvržene številnim nevarnostim – od razgretega betona, do ostrega kamenja in slane vode … Vse našteto lahko povzroči razpokanje, poškodbe, krvavitve in opekline blazinic. Zato je pomembno, da jim tudi poleti posvetimo posebno nego.

Pes daje tačko

Pasje tačke in še zlasti blazinice tačk imajo zelo pomembno vlogo v življenjih psov. Pod blazinicami psi občutijo svet pod seboj in raziskujejo različne terene, z njimi psi ohranjajo ravnotežje in oprijem, blazinice absorbirajo udarce pri hoji in skokih, pozimi pse ščitijo pred ledenimi površinami, poleti pa se skozi blazinice tačk psi potijo in s tem ohlajajo. Zato je pomembno, da so blazinice zdrave in zlahka opravljajo svojo nalogo.

Kako so videti zdrave blazinice tačk?

Pasje blazinice sestavlja plast debelejše kože, ki prekriva maščobno tkivo. Koža blazinic je praviloma pigmentirana črno ali rožnato. Zdrave pasje blazinice so gladke na otip, brez razpok. Seveda pa je to v veliki meri odvisno tudi od terena, po katerem vaš pes večino časa hodi. Psi, ki večino časa hodijo po grobih površinah, imajo kožo tac praviloma bolj grobo, a tudi bolj utrjeno, zato se ne poškoduje tako zlahka. Če pes hodi večinoma po travi in mehkejših podlagah, bodo njegove blazinice bolj gladke in mehke, a tudi bolj občutljive in se bodo hitreje poškodovale.

Pregledovanje pasjih blazinic
Zdrave pasje blazinice tačk so gladke in mehke na otip, brez razpok.

Kako skrbeti za pasje blazinice?

Najpomembnejše je, da pasje blazinice redno pregledujete – opazujte, če se na njih pojavijo kakšne spremembe (barve, strukture), razpoke, če zaradi nepravilne hoje pride do deformacij, če med prsti nastajajo kakšne bulice …

Psu večkrat tedensko (ali še bolje vsak dan) pregledujte blazinice tačk:

 • razmaknite prste in si oglejte kožo med blazinicami tačk,
 • prepričajte se, da med prsti ni nobenih tujkov (trav, kamenčkov ipd.),
 • redno skrbite za krajšanje krempljev,
 • redno skrbite za krajšanje dlake med blazinicami, saj lahko vozli zelo bolijo med hojo,
 • preverite, ali so blazinice občutljive na dotik ali če se pes izogiba pregledovanju tac.

V vlažnejših dneh, ko so blazinice polne blata in umazanije, jih redno čistite z blago mešanico vode in mila.

Pomembno je, da psa pozorno opazujete med hojo – če opazite, da nenavadno hodi ali se izogiba določenih terenov (npr. makadamskih poti), preglejte blazinice, da ni vzrok za to kakšna poškodba.

Kadar si pes vztrajno liže blazinice – zlasti po sprehodu – je to prav tako lahko opozorilni znak za poškodbe.

Zakaj pride do poškodb blazinic in kakšne poškodbe so najpogostejše?

Do poškodb pasjih blazinic najpogosteje pride zaradi hoje po ostrih skalah ali kamenju, hoje po vročem asfaltu ali igre v vodi.

Hoja po vročih tleh

Suha koža, občutljive tačke, opekline in celo mehurji so žal pogost pojav in posledica sprehodov po žgočem asfaltu v poletnih dneh. Veterinarji poleti vidijo nemalo takšnih poškodb, ki imajo lahko tudi zelo resne posledice, v prvi vrsti pa psom povzročajo veliko nelagodja in bolečine.

Pred sprehodom se vedno prepričajte, da so tla dovolj hladna za sprehajanje – položite dlan na osončen beton in jo zadržite 5 sekund – če vaša dlan ne prenese vročine, potem je asfalt prevroč tudi za blazinice vašega psa!

Pes v senci

Poleti psa sprehajajte predvsem zgodaj zjutraj in pozno zvečer, v senci, po travi in na pogozdenih območjih, izogibajte pa se sprehodom sredi dneva, po največji vročini.

Poškodbe zaradi hoje po grobem terenu

Nekateri psi imajo bolj občutljive blazinice kot drugi, odvisno tudi od tega po kakšnem terenu so vajeni hoditi. Poškodbe pa največkrat nastanejo zaradi hoje po grobih skalah (v hribih) ter teka (in predvsem ustavljanja) na neravnih, skalnatih, makadamskih ali betonskih površinah.

Pes na skali v hribih

Kadar greste s psom v hribe, lahko psu obujete posebne pasje čeveljce, ki ščitijo pasje tace pred ostrimi skalami. Sicer pa s psom tecite in se igrajte predvsem na mehkih, travnatih površinah in se izogibajte teka po asfaltu in makadamu.

Poškodbe v vodi in na plažah

Tako kot človeška koža tudi pasja koža, kadar se razmoči, postane mehkejša in zato bolj občutljiva. Če se pes igra v vodi in pri tem teče po ostrem kamenju ali skalah, zlahka pride do ureznin, ki so lahko tudi zelo globoke in močno krvavijo.

Igra s psom v vodi

Na plažah se žal še vedno najde tudi precej stekla in drugih nevarnih odpadkov, ki lahko privedejo do grdih ureznin na pasjih tačkah.

Prva pomoč pri poškodbah blazinic tačk

Kadar pride do poškodbe blazinice, najprej ocenite za kako resno poškodbo gre:

 • ali gre za razpoko ali ureznino?
 • Kako globoka je rana?
 • Ali rana krvavi?

Razpoke in plitke ureznine, ki ne krvavijo, lahko oskrbite in zdravite sami doma (glejte ukrepe za hitrejše celjenje). Krvaveče in globoke rane pa naj čim prej oskrbi vaš izbrani veterinar.

Zaradi nenehne obremenitve se lahko pasje blazinice (posebej v bolj vlažnih dneh, na primer pozimi) celijo tudi več tednov. Pomembno je, da pes v tem času tačke ne obremenjuje, da je območje poškodbe čim bolj suho in da si pes rane ne liže (z lizanjem si lahko v rano prinese bakterije, prav tako pa vlaga preprečuje celjenje rane).

Ukrepi za hitrejše celjenje poškodb:

 • na sprehodih lahko tačko pred umazanijo in dodatnimi poškodbami zaščitite z obutvijo ali nogavičko,
 • začasno prenehajte z vsemi večjimi fizičnimi napori in obremenitvami, ki naj jih zamenjajo umirjeni sprehodi,
 • preprečite lizanje rane z namestitvijo elizabetinskega ovratnika – rana naj bo kar se da suha in na svežem zraku, razen če vam veterinar svetuje drugače.

pes z elizabetinskim ovratnikom

Preventiva in zaščita pasjih blazinic pred poškodbami

Smrekovo mazilo za male živaliPreventivno za tačke poskrbite z rednim pregledovanjem in nego. Predvsem v poletnih mesecih in pozimi se priporoča uporaba naravnih mazil, ki blazinice nahranijo in jim pomagajo pri izgradnji naravne odpornosti na poškodbe in razpoke, hkrati pa skrbijo za hitrejše celjenje že nastalih ranic.

Nujno je, da so sestavine mazil nestrupene za pse, saj si psi pogosto ližejo tace in lahko mazilo pri tem tudi zaužijejo.

Najbolj blagodejne sestavine mazil za nego pasjih tačk so:

 • olivno olje,
 • čebelji vosek,
 • smrekova smola,
 • medicinski med,
 • vitamin E in
 • lanolin.

Mazilo naj bo mastno, a hitro vpijajoče ter primerno za vsakodnevno uporabo. Mazilo, ki ga še posebej priporočamo za nego tačk, smrčkov in kože, je smrekovo mazilo za pse.