Mlečni izdelki v pasji prehrani

356

Mnogi lastniki kužkov želijo svojim nadobudnim pasjim kosmatincem popestriti prehrano z različnimi mlečnimi izdelki. Vendar se ob tem velikokrat poraja vprašanje, ali bodo le-ti škodovali vašemu kužku, ali boste z njimi, ne samo popestrili, ampak koristili prebavi vašega kužka? V ta namen vam v spodnjem članku odgovorimo na to vprašanje in predstavimo razloge, zakaj.

Kako ugotoviti, v kolikšni meri oziroma če sploh lahko naš kuža prebavlja mlečne izdelke. Ključ pri ugotavljanju je, da kužku ponudite najprej majhno količino skute ali jogurta in nato opazujete njegovo prebavo ter hkrati tudi njegovo vedenje.

Laktozna intoleranca

Za prebavo laktoze, ki jo najdemo v večini mlečnih izdelkov, je zadolžen encim laktaza, ki ga organizem tekom odraščanja razvije v svojem prebavnem taktu. V kolikor do razvoja le-tega v prebavilu organizma ne pride, pa to posledično pomeni, da sam organizem deloma ali v celoti ne more prebavljati mlečnih izdelkov, ki vsebujejo laktozo. V kolikšni meri je možnost prebavljanja laktoze, je odvisno od količine encimov, ki se nahajajo v prebavnem taktu organizma.

Laktozna intoleranca na mlečne izdelke se opazi po hudem napenjanju, driski in bruhanju. Seveda pa so znaki odvisni od količine mlečnih izdelkov, ki jih kuža zaužije, in seveda količini encima laktaze v prebavnem taktu kužka, ki prebavlja laktozo.

Kako ugotoviti, ali ima naš kuža laktozno intoleranco?

Veliko lastnikom se na podlagi zgornjih informacij poraja vprašanje, kako ugotoviti, v kolikšni meri oziroma če sploh lahko naš kuža prebavlja mlečne izdelke. Ključ pri ugotavljanju je, da kužku ponudite najprej majhno količino skute ali jogurta in nato opazujete njegovo prebavo ter hkrati tudi njegovo vedenje. Če mu ne bodo škodovali, mu ponudite malo večjo količino in zopet opazujte njegovo vedenje in prebavo. V kolikor ne bo imel težav, seveda to pomeni, da to vrsto mlečnih izdelkov prebavlja in ima v prebavnem taktu dovolj razvitih encimov laktaze, ki prebavljajo mlečne izdelke. V nasprotnem primeru pa že ob manjši driski ali napenjanju to pomeni, da ima kuža razvito laktozno intoleranco in uživanje mlečnih izdelkov zanj ni priporočljivo.

Alergija in mlečni izdelki

Velikokrat pa lahko tudi kuža razvije alergijo na mlečne izdelke, kar posledično pomeni, da so zanj mlečni izdelki že v izredno majhnih količinah škodljivi. Sprožilec alergije je snov histamin, ki ga v telesu proizvajajo bele krvničke v krvi. Njegova ključna naloga je, da zaščiti organizem pred morebitno nevarnostjo. Histamin poveča prekrvavitev organizma, pospešeno se izločajo tudi snovi v žlezah sluznicah in analnih žlezah.

Najbolj pogosti znaki za alergijo so izpuščaji po koži, praskanje, grizenje, napenjanje, polna žleza, solzenje oči. V kolikor opazimo alergijsko reakcijo, je priporočljiv takojšen obisk veterinarja, ki bo ukrepal zoper posledic alergije ter zmanjšal količino histamina v krvi. Seveda pa je za vsakega lastnika ključno, da alergeno snov dokončno odstrani iz prehrane kužka.

Koristi mlečnih izdelkov za psa

V kolikor vaš kuža lahko prebavlja laktozo v mlečnih izdelkih in nima alergije nanje, so nekateri mlečni izdelki zanj ne samo dobra popestritev obroka, ampak imajo na njegov organizem tudi koristne učinke. Navadni jogurt ima nanje odličen hladilen učinek, sploh v vročih poletnih dneh. Jogurt z dodatkom probiotikov pa je zanje sploh priporočljiv, če kužek jemlje antibiotike. Pomaga namreč pri prebavi antibiotikov in hkrati ščiti črevesno floro organizma.

Kateri mlečni izdelki?

Pomembnega pomena predstavlja tudi, katere mlečne izdelke lahko ponudimo svojemu nadobudnemu pasjemu kosmatincu. Kot že zgoraj zapisano, je navadni jogurt in probiotični jogurt izredno koristen za pasjo prebavo in hkrati poskrbi za hlajenje telesa v vročih poletnih dneh. Prav tako je za kužka dobra tudi skuta, ki jo v majhnih količinah dodamo k prehrani. Če pa so mlečni izdelki iz kravjega mleka pretežki zanje, mu ponudimo mlečne izdelke iz kozjega ali ovčjega mleka, saj so veliko lažji za njegov prebavni sistem. Odsvetovani so vsi mlečni izdelki, ki vsebujejo raznorazne dodatke – od sadja do dodanega sladkorja in podobno.

Prav tako je ključnega pomena, da ne pretiravamo s količino mlečnih izdelkov v prehrani kužka in jih uporabljamo zgolj za popestritev obroka, ne pa kot celoten obrok.

Vesna Kropf

VIRI:
https://barkingroyalty.com/
https://www.akc.org/
https://www.petguide.com
https://www.dogallergyadvisor.com
https://wagwalking.com/