Bi vam vaš kužek rešil življenje?

Kužki so že nekaj tisočletij naši najboljši prijatelji. Sledijo nam povsod in mi jih obožujemo. Pogosto se nam prav zato zdi, da bi naredili vse za nas. Ampak, ali bi res? Če bi se znašli v hudih težavah, kako daleč bi za vas odšel vaš kuža? Bi vam rešil življenje? Verjetno je odgovor vseh ljubečih skrbnikov: »Da, seveda.«

Kužki imajo odličen občutek za stisko svojih skrbnikov, lahko tudi zelo dobro čutijo, kdaj so njihovi mladiči pod stresom. Raziskave inštituta dunajske univerze so pokazale, da psi tudi pri drugih psih opazijo znake stresa in se nanje tudi odzovejo.

Pa poglejmo, kaj morate v resnici vedeti o tem, ali bi vam vaš kuža rešil življenje, če bi to bilo potrebno.

Začnimo z osnovo. Pomembno je, da se vaš kuža zaveda, kdaj potrebujete pomoč. Pa menite, da vaš kuža ve, kdaj vam je nelagodno in neprijetno? Naj vas potolažimo, saj imamo dobre novice. Psi so sposobni začutiti veliko paleto nevarnosti. Vse od približujoče nevihte do zgodnjih znakov raka. Medtem ko obstaja veliko anekdot o tem, kako se drugače prijazen in nežen kužek v bližini slabih vibracij negativno odzove, jih znanstveniki ne morejo dokazati. Lahko pa raziskujejo pasji odziv, ko je njihov skrbnik v nevarnosti ali čustveni stiski.

Če se vaš kužek nahaja v neposredni bližini, ko ste v nevarnosti, potem zagotovo ve, kaj se dogaja. Tudi če sam vnaprej ne zazna nevarnosti, bo zaznal spremembo v vašem vedenju.

Poleg tega, da imajo kužki odličen občutek za stisko svojih skrbnikov, lahko tudi zelo dobro čutijo, kdaj so njihovi mladiči pod stresom. Raziskave inštituta dunajske univerze so pokazale, da psi tudi pri drugih psih opazijo znake stresa in se nanje tudi odzovejo. To še posebej velja za pse, ki jih dobro poznajo. Pri omenjeni raziskavi je potrebno poudariti, da so se kužki odzvali že na cviljenje in nelagodno oglašanje drugih kužkov in ne šele takrat, ko se je pri drugem psu začelo čutiti in poudarjati nelagodje (p.s. zvoki nelagodja so bili v studiu zvočno predvajani in nikakor ne izzvani pri kužkih).

Kateri pogoji spodbudijo kužka, da vam pomaga?

Tukaj pa se stvari običajno zapletejo. Tudi če vaš kuža ve, da imate težavo, to ni zagotovilo, da bo v resnici naredil veliko ali sploh kaj. Vaš pes se lahko ob situacijah, ki so za vas neprijetne, boleče, čustveno obremenilne, zmede ali celo boji. S tem pozabi in vam ne zmore pomagati ali storiti to, kar bi “moral”.

Po drugi strani pa obstajajo kužki, ki so preveč zaščitniški do svojih skrbnikov. Taki se običajno odzovejo ob vsakem nepričakovanem gibu,glasnem govorjenju, prehitrem premikanju proti »njegovemu« človeku.

Kakšne okoliščine torej vašega psa dejansko pripravijo, da gre v akcijo? Če začnete jokati, bo vaš kuža opazil spremembo v vašem čustvenem stanju. Najverjetneje vas bo poskušal potolažiti. Če pričnete kričati in zganjati paniko, se bo tudi vaš kuža ustrašil in lahko se zgodi, da pobegne ali se popolnoma sesuje in ni zmožen ničesar več. Raziskave, ki so jih s kužki in človeškim jokom na eni strani ter glasnim govorjenjem in kričanjem na drugi strani opravili na Univerzi v Londonu so pokazale, da so psi ločili med jokom in hrupom. Tako njihov odziv ni izključno usmerjen k joku zaradi radovednosti. Jok namreč za pse nosi večji čustveni pomen in izzove pri kužku močnejši splošni odziv kot kričanje ali govorjenje.

Psi pa so odlični tudi pri kazanju svoje telesne govorice. Na nas, torej skrbnikih, je, da se naučimo telesno govorico svojega psa tudi prebrati in nanjo pravočasno reagirati. Psi so namreč lahko odlični sodniki značaja in nam pogosto nebesedno sporočajo, ko naletimo na koga, ki bi se ga morali izogniti.

Kako vam torej kuža poskuša pomagati v neprijetni situaciji?

Kuža vam lahko torej v neprijetni situaciji poskuša pomagati. Kako bo to naredil, pa je odvisno od nevarnosti in nivoja stresa, ki vam preti.Dognali smo torej že, da psi lahko  začutijo neke vrste nevarnosti in da lahko absolutno začutijo, ko je nekdo pod stresom ali v stiski. Kuža vam lahko torej v neprijetni situaciji poskuša pomagati. Kako bo to naredil, pa je odvisno od nevarnosti in nivoja stresa, ki vam preti.

Potresi in nevihte

Pogosto lahko kužki zaznajo potrese in nevihte ure ali celo dneve prej. Znaki, da pes začuti nelagodje, ki se približuje so navedeni spodaj.

 • Težko dihanje.
 • Nenehna hoja za vami, cviljenje, javkanje.

Če torej opazite vse te znake, ki se nenadoma pojavijo pri vašem kužku, vam zagotovo želijo nekaj sporočiti. Na žalost skrbniki psov to težko opazimo in vemo, da nam je naš kuža želel nekaj sporočiti, ko je vsega že konec.

Potencialno nevarni ljudje

Včasih se zgodi, da kužki, ki so običajno umirjeni in prijazni ob neznancu podivjajo, lajajo in renčijo. Normalna reakcija vašega kužka je tudi, da, ko vas želi pred nekom obvarovati, stoji med to osebo in vami.

Čustveno nelagodje, neravnovesje

Če vaš kuža zazna čustven nemir, se lahko zgodi, da postane pretirano zaščitniški in vas želi potolažiti. Vseeno obstaja nekaj znanstvenih dokazov, da so psi v sozvočju s svojimi skrbniki. Kar pomeni, da lahko preberejo reakcije na naših obrazih in govorico našega telesa. Psi so dejansko ogledalo svojih skrbnikov. Navezanost med skrbnikom in psom je podobna vezi med otrokom in starši. Med starši in otroki se namreč pogosto sprošča hormon oksitocin, ki skrbi za dobro počutje. Oksitocin pa se sprošča tudi v možganih vašega psa, ko se zazre v vaše oči.

So nekatere pasme bolj odzivne kot druge?

Če želite psa, ki bo do vas super zaščitniški, nekateri poznavalci pasem verjamejo, da obstajajo pasme, za katere je bolj verjetno, da se v nevarnosti podajo v boj ali obrambno držo. Glede na Ameriški kinološki klub lahko izpostavimo pasme, ki so bolj zaščitniške.

 • Akita.
 • Appenzellski planšarski pes.
 • Bullmastif.
 • Catahoula leopardji pes.
 • Kavkaški ovčar.
 • Srednjeazijski ovčar.
 • Doberman.
 • Portugalski pes Estrela.
 • Nemški ovčar.
 • Veliki šnavcer.
 • Puli.
 • Rotvajler.
 • Staffordski bullterier.

Vsekakor pa niso omenjene pasme zagotovilo za to, da vam bodo ti psi dejansko pomagali v primeru nesreče, poškodbe ali nevarnosti. Največjo vrednost za vas in prihodnost za vašega kužka ima lahko le kuža, ki prejme kakovostno šolanje, življenje in prehrano. Prav tako je pomembno da svojemu kužku namenite ves svoj prosti čas. S tem zagotovite, da so vse njegove potrebe po aktivnosti, igri in miselnih izzivih izpolnjene.

Deja Drobne

Viri:
https://www.newson6.com
https://www.quora.com
https://wagwalking.com
https://healthypets.mercola.com