Opičji pinč

2122

opicji-pinc-1Primeren za:

Družine s starejšimi otroci
Srednje izkušene pasje lastnike

Na kratko o opičjem pinču:

Neustrašen
Vesel
Zabaven
Vdan

Posebne zahteve:

Opičji pinč je živahen in prisrčen majhen kuža, ki živi za to, da zabava lastnika. 

Zgodovina

Opičji pinč je ena prvih družnskih pasem. V slikah Albrechta Durerja so se njegovi predniki pojavili že v petnajstem stoletju, prvi uradni zapisi o pasmi pa so nastali leta 1897. Takrat so bili ti mali psički zelo priljubljeni spremljevalci in hišni psi na predelu južne Nemčije. Razvili so se iz resastih pinčev tako, da si delijo prednike s kratkodlakimi pinči in šnavcerji, njegovi sorodniki pa so med drugim tudi terierji in bruseljski grifon. Njegov vzdevek je bil ‘opičji pes’, saj ima značilen prikupen opičji obrazek, katerega obdaja ovratnik košate dlake.

Videz

Opičji pinč je majhen pes košatega in resastega kožuha z značilnim opičjim izrazom na obrazu. Njegova plečna višina je enaka dolžini trupa, tako da izgleda karseda kvadraten. Doseže višino do 30 cm in težo do 6 kg. Glava je velika, vendar ne pretežka, z okroglo obokano lobanjo in izrazitim čelom. Stop je dobro definiran, gobček pa kratek in ne prifrknjen. Ima kompleten set zobovja, spodnja čeljust pa je nekoliko daljša od zgornje in mu zato štrli nekoliko naprej. Oči so temne, okrogle in polne. Ušesa so visoko nastavljena, v obliki črke V. Vrat je raven in dokaj kratek, brez odvečne kože. Telo je majhno, kvadratne oblike in zelo kompaktno grajeno. Hrbtna linija se proti repu nalahno spušča, vihra so njen najvišji del. Rep je naraven, nošen ravno ali rahlo srpaste oblike. Noge so čvrste in ravne, v stoji paralelne. Gibanje je sproščeno in tekoče. Značilnost opičjega pinča je tudi njegova dlaka, ki mora biti gosta in trda. Ima košate in ekspresivne obrvi, grivo okoli vratu in bradico. Barva je črna s črno poddlako.

Temperament

Opičji pinč ima v sebi nekoliko terierskega značaja – je pogumen, zvedav in malo trmast, hkrati pa zelo zabaven in igriv. Z drugimi hišnimi živalmi se dobro razume, še posebej, če je z njimi vzgajan že od majhnega. Je živahen in inteligenten pes, ki potrebuje dobro vodstvo in vzgojo. V nasprotnem primeru lahko postane zahteven in bevskajoč. Za šolanje ni problematičen, vendar se ponavljajočih se ukazov zelo hitro naveliča, saj mu postane dolgčas. Trening moramo zato prilagoditi in ga narediti zabavnega in zanimivega, ter nagrajevati pozitivno vedenje. Primeren je za družine z dobrim smislom za humor, saj jih bo vse dni zabaval s svojimi opičjimi norčijami. Kljub majhnosti ima rad dolge in aktivne sprehode in potrebuje veliko gibanja.

Zdravje in nega

Zaradi kratkega gobčka lahko imajo težave z dihanjem, še posebej v vročem vremenu. Tudi sicer so precej občutljivi na velike temperaturne spremembe, zato nikakor niso primerni za zunanje življenje.
Trde in košate dlake opičjega pinča nikoli ne smemo striči, saj tako za več let uničimo kakovost dlake. Dlako skrajšamo s trimanjem, potrebno pa je tudi pogosto razčesavanje. Pušča le malo dlake.

 

Vira: www.fci.be in
dogbreedinfo.com