Ohranite vaše preproge čiste

560

Udobne preproge so del naših stanovanj in življenj z namenom, da nam polepšajo prostore, zaščitijo tla ter tudi dodajo dodaten sloj med našimi nogami in mrzlimi tlemi. Zato so nepogrešljiv del naših življenj. Več prostorov kot imamo, več imamo preprog in to tudi pomeni več čiščenja in več dela.

Kljub temu, da se lepo podajo v naše stanovanje, so tudi leglo nevidnih živalic in prahu, zato je pomembno, da ne pozabimo na čiščenje. Da boste prihranili nekaj časa in energije, smo za vas pripravili nekaj napotkov, kako lahko vaše preproge ohranite čiste dlje časa in se izognete pogostemu čiščenju. Z manj umazanije in manj drgnjenja ter pranja pa bodo vaše preproge ohranile lep videz in sveže barve.

V primeru, da imate pri vas doma tudi psa, boste imeli kar precej preglavic ohraniti vaše stanovanje in preproge čiste. Kljub temu pa se lahko poslužite naslednjih trikov s katerimi boste prihranili čas.
  1. Obrišite in po potrebi umijte tačke vašega kosmatinca po vrnitvi iz sprehoda. Tudi če ste se sprehajali le po asfaltni poti, se zna zgoditi, da ste po poti naleteli na kakšno mlako ali umazanijo. Zato vam priporočamo, da vašega psa navadite na redno čiščenje tačk pri vstopu v stanovanje.
  2. V kolikor ima vaš prijatelj tudi mokro nesrečo na preprogi, lužo hitro očistite s čistilom in mu dajte vedeti, da tega ne sme početi. V kolikor sami karkoli polijete po preprogi, pa prav tako čim prej obrišite in očistite madež. Tako bo manj časa, da se tekočina spremeni v madež, katerega je težko odstraniti.
  3. Pri vhodu v stanovanje si uredite prostor, kjer lahko odložite čevlje in si lahko nataknete copate. Tako lahko tudi vašim gostom daste takojšen znak, da se je potrebno sezuti. Ravno tako poskrbite, da bodo hišni copati vedno čisti in da jih občasno ne uporabljate tudi zunaj. Strogo jih uporabljajte le v notranjih prostorih.

Svoje pisane preproge redno čistite in sesajte, saj boste tako hitreje odstranili umazanijo, dlake in vlakna, manjša pa bo možnost, da bi se ti zarili globlje v samo preprogo. Pred sesanjem lahko po preprogi potresete tudi sodo bikarbono, ki bo pomagala absorbirati vonjave in ohranjala vaš svež vonj.

Za dodaten nasvet lahko povprašate tudi vaše prijatelje in znance, morda vam bodo dali tudi kakšen skrit nasvet oziroma lahko z njimi delite vaš nasvet. Tako boste skupaj podaljšali življenjsko dobo vaših talnih dekoracij in boste dlje lahko uživali v njih. Z daljšim življenjskim obdobjem pa se boste tudi izognili strošku nakupu nove preproge.

Vida XL