Škropiva in nevarnosti za vašega psa

2122

Ah, končno je tukaj pomladna in poletna sezona, ko si lahko nadenemo tisti očarljiv klobuk, nataknemo vrtnarske rokavice in se podamo na vrt. Ampak, če imate psa, ste se morda že vprašali, ali lahko kemikalije, ki ohranjajo vaše rastline cvetoče in vaš vrt brez nadležnega plevela, škodujejo ali celo ubijejo vašega ljubljenčka. Ta strah ni odveč, saj kar dve od desetih zastrupitev pri psih izvirajo iz pripravkov za vrt – insekticidov in vab za polže. A če veste, katere kemikalije lahko uporabljate previdno in čemu se popolnoma izogniti, lahko psa in sebe zavarujete pred morebitno zastrupitvijo.

Če imate doma vrtnice, ste verjetno kdaj že uporabili disufolton, ki sodi v razred pesticidov. Je izjemno nevaren, ponekod prepovedan, pri psih pa povzroča bruhanje, drisko, napade in potencialno smrt. Pogosto je zmešan s kostno moko in tako še bolj okusen za pasje brbončice. Priporočeno je, da ta preparat opustite ali pa ga hranite v posodi, popolnoma nedostopni vašemu psu.

Še ena od bolj nevarnih snovi je vaba za polže ali glodavce z metaldehidom. Ta lahko pri psu povzroči tresenje, napade in celo smrt. Take vabe, so psom po navadi zelo okusne in v primeru, da ima pes dostop do preparata, bo najverjetneje, le-tega prostovoljno pomalical. V primeru, da se vabam ne morete izogniti, uporabite take, ki vsebujejo železov fosfat in so manj strupene, ali pa jih nastavite na višja mesta, nedostopna psu.

Veliko ljudi za zatiranje plevela uporablja herbicidne pripravke. Ti niso tako nevarni kot metaldehid in disufolton. Glavna težava zastrupitve s sodobnimi herbicidi je, gastroenteritis, ki je povezan z neposrednim draženjem v prebavnem traktu. To se pogosto zgodi, če pes po škropenju travo poje ali zaužije kakšno hrano, izpostavljeno herbicidom. Zato, ko nanašate herbicide, pustite psa v stanovanju, prav tako pospravite njegove posode in igrače. Preden psa spustite na trato ali vrt se prepričajte, da so se kemikalije posušile.

Če opazite, da je pri vašem psu prišlo do zastrupitve s kemikalijami, je hitra veterinarska intervencija ključnega pomena. Najboljši način za zdravljenje zastrupitve s strupom, je takojšnje praznjenje želodca ter spodbujanje bruhanja.

Zavedajte se, da varnih kemikalij za trate in vrtove ni. So le bolj in manj škodljive. Če vaš hišni ljubljenček preživi veliko časa na vrtu, razmislite o bolj naravnih pripravkih. Uporabite lahko bakrov sulfat, za zaščito pred napadi žuželk, moko iz koruznega glutena, ki je varna za pse, prav tako pa učinkovita za rastline, saj je alternativa pesticidom, lahko se uporablja kot organsko gnojilo. Vodi za zalivanje lahko dodate morske alge, za zdravljenje glivičnih bolezni pa vodi za pršenje dodajte sodo bikarbono ali pecilni prašek. Prav tako je koristna zasaditev rastlin, ki spodbujajo obisk koristnih žuželk.

Če želite pesticide uporabljati še naprej, se zmeraj prepričajte, da so ti varni za domače živali. Na deklaracijah izdelkov poiščite podatke, ki opozarjajo na potencialno škodljive kemikalije. Bodite pozorni predvsem na aktivne sestavine, ciljne škodljivce, nevarnosti, opozorilne stavke, kako kemikalije uporabljati, shranjevati in odstranjevati.

Drobne Deja    

Viri: