Ni vsako pasje oglašanje enako

447

Kužki poleg laježa proizvajajo še številne druge »zvočne efekte«, ki imajo najrazličnejše pomene. Veste, kaj pomenijo pasje lajanje, zavijanje in srce parajoče cviljenje ter drugi zvoki, ki jih za nas pripravijo naši najljubši kosmatinci? Življenje s psom je nenehno polno zvokov, tudi če je kuža tiho, slišimo tekanje tačk, uživaško mljaskanje pri hranjenju in glasno igro z igračko (pasje igračke zelo pogosto tudi cvilijo, tako da jih res ne moremo kar tako preslišati). Če pa se osredotočimo le na štiri »glavna« pasja oglašanja, ne moremo mimo lajanja, zavijanja, cviljenja in renčanja. Kaj pa pomenijo in zakaj se psi sploh tako oglašajo?

Zakaj psi lajajo?

Lajanje je skorajda sinonim za pse, do laježa pa po besedah strokovnjaka Sassafrasa Lowreya pride zaradi različnih okoliščin. Psi namreč lajajo, ko so zaskrbljeni, ko so navdušeni, se dolgočasijo in iščejo pozornost svojih skrbnikov, z lajanjem pa se odzivajo tudi na bližino drugih psov. Raziskovalci na Eotvos Lorand University ter Hungarian Academy of Sciences iz Budimpešte so na zanimiv način preučili način, kako si ljudje razlagamo in razumemo pasjo vokalizacijo. Ugotovili so, da psi z nižjimi toni vokalizacije navadno nakazujejo, da se počutijo ogrožene ali so razburjeni. Visoke vokalizacije pa nasprotno običajno pomenijo, da si pes želi druženja z drugim psom ali pa s skrbnikom oz. nekaj podobnega. Ker pa je lajanje ob različnih priložnostih različno, tudi vseh visokih zvokov ne moremo enačiti. Dolgo visoki toni namreč pogosto predstavljajo pasjo vznemirjenost ali strah.

Pasje zavijanje – kaj je to?

Pogled na psa, ki vrže glavo nazaj in iz svojega telesa začne spuščati dolge, zavijajoče zvoke, je res nekaj neprecenljivega. Se tudi vam zdi, da se vaš kuža na tak način znova povezuje z volkom v njegovi duši? Zakaj psi torej zavijajo? Povodi za zavijanje so različni in so lahko podobni razlogom, ki jih imajo njihovi divji bratranci. Z zavijanjem lahko drugim psom sporočajo svojo lokacijo, opozarjajo, da je to njihovo ozemlje ali pa kličejo na pomoč zaradi bolečine. Nekateri psi s »tuljenjem v luno« iščejo tudi pozornost in izkazujejo svojo osamljenost, drugi pa slišijo psa zavijati pri sosedu in se mu z veseljem pridružijo s svojim »pevskim vložkom«.

Zakaj psi cvilijo?

Tudi cviljenje je različno od konteksta. Veliko psov cvili zaradi bolečin, lahko pa mu je tudi dolgčas ali pa občuti tesnobo. Veterinar, dr. Eric Barchas, med drugimi vzroki za cvilež (poleg strahu in anksioznosti) navaja še presnovne ali žlezne motnje, izpostavljenost strupenim snovem, nevrološke težave in kognitivne spremembe.

Kaj pa pomeni pasje renčanje?

Renčanje psov nam pogosto lahko nažene strah v kosti, vendar pa tudi renčanje (kot drugo oglašanje) ni vedno enako. Včasih je takšno oglašanje povsem normalno, medtem ko nas mora drugič malo zaskrbeti. Sara Reusche izpostavlja strah, negotovost, obrambno vedenje in napadalno agresivnost ali pa se zaščitniško vede do drugih psov oz. svojega skrbnika. Ker psi renčijo zaradi toliko različnih stvari, je dobro vedeti, zakaj. Renčanje je zelo pogosto prvi znak, da se pes počuti ogroženega in da kmalu lahko ugrizne. Da je kuža pripravljen sebe zaščiti tudi z ugrizom, nam sporočajo tudi drugi znaki, ki so oblizovanje, uhlji nazaj, otrdelo telo, rep med nogami, trdo stremljenje in široko razprte oči.

Maša Pirnat           

Vir:
www.dogster.com