Kako izbirčnega psa preobraziti v pridnega jedca

344

Se vaš pes hitro naveliča svoje hrane, vi pa ste neprestano na lovu za novimi briketi, konzervami in priboljški, ki bodo končno zadovoljili vašega malega izbirčneža? Tudi če se pes ne zakadi v hrano vsakič, ko mu jo ponudite, ne zganjajte panike. Dokler zavračanje hrane pri kužku ni vzrok zdravstvenih težav in dokler je njegova telesna teža v mejah normale, potem očitno že dobi in poje dovolj hrane. Če pa vas nedotaknjena posoda s hrano vseeno vznemirja, berite dalje. V nadaljevanju razkrijemo možne razloge, zakaj se pes izmika prehranjevanju, in rešitve, kako to spremeniti.

Grenki spomini

Zamislite si, da ste se najedli belega kruha, zdaj vas pa že vse popoldne tišči v želodcu. Verjetno boste naslednjič dvakrat premislili, ali je lekcijo vredno ponoviti. Enako je pri psu. Če je določena hrana razdražila njegov želodec, se bo enakim obrokom verjetno še nekaj časa izogibal. Poskusite z drugo vrsto hrane, po možnosti brez dodanih žitaric in aditivov, ter opazujte, ali se mu bo tek povrnil.

Ko težave povzroča stres

Osamljenost, stres ali anksioznost zagotovo pomembno vplivajo na pasji apetit. Če pes viha nos nad hrano v posodici, z veseljem pa vam brikete poje z roke, si morda želi vaše ljubezni in pozornosti. Je pa tudi res, da nimajo vsi psi enakega apetita. Labradorci, na primer, so znani kot strašni jedci, manj zanimanja za hrano pa običajno kažejo manjše pasme, ki jih bolj kot okusen obrok motivirajo igra, pohvala ali sprehod.

Ujemi ritem

Psi imajo, kot večina od nas, radi rutino. Če je le mogoče, ponudite psu obrok vsak dan ob istem času, hkrati pa odredite svojemu ljubljenčku tudi časovni okvir prehranjevanja (na primer 15–20 minut). Če se hrane v tem času ne pritakne, vzemite posodico in vztrajajte do naslednjega obroka. Cilj takšnega odtegnitvenega treninga je vzpostaviti rutino, zaradi katere bo pes jasno vedel, da bo hrana (v primeru da je ne zaužije) na voljo šele čez nekaj ur.

Priboljšek ni glavni obrok

Zelo koristno in vzgojno je, da lepo vedenje svojega psa nagradite s priboljški. A če mu priboljške servirate prepogosto ali tik pred obroki, lahko dobi vaš navihan štirinožec napačno sporočilo – da ni problem, če preskoči glavni obrok in počaka na naslednjo porcijo priboljškov. Namesto da psu priboljške ponujate samostojno, jih raje vmešajte k njegovi običajni konzervirani ali briketirani hrani. Med pestro ponudbo dopolnilne hrane za pse Scotty boste zagotovo našli slasten priboljšek, ki bo popestril njegovo “dolgočasno večerjo”.

Preveč delite

Deljenje kosila s psom se zdi velikodušno dejanje, ki pa lahko povzroči več škode kot koristi. Pri hranjenju z mize nameč hitro izgubimo občutek, koliko je dejansko pojedel pes, obenem pa hrana z mize zanj ni primerna tudi z vidika razmerja hranilnih vrednosti. Pasji prebavni sistem namreč ni tako napreden kot naš, zaradi česar lahko že majhne količine neustreznih živil občutno vplivajo na njegovo zdravje in počutje. Med živila, ki jih absolutno ne bi smeli ponuditi svojemu psu, sodijo kosti, rozine, jedi s čebulo in česnom, čokolada in še marsikaj.

Utrujen pes je lačen pes

V preteklosti so psi iskali hrano in čakali na svoj plen, kurili kalorije in sproščali svoje nagone, danes pa dobijo svoj dnevni obrok tako rekoč serviran na pladnju. To je sicer priročno, ni pa najbolj zabavno. Peljite svojega štirinožnega prijatelja na dolg sprehod pred obrokom in morda bo ravno fizična aktivnost tisto “čudežno zdravilo”, ki ga bo ozdravilo neješčnosti. Namreč, nič se po intenzivni vadbi ne prileže bolj kakovosten, okusen in polnovreden obrok.

Recept za uspeh

In še najbolj očitno za na konec – mogoče je za težave z neješčnostjo vašega štirinožca preprosto kriva pasja hrana. Morda se je vaš pasji prijatelj naveličal enih in istih okusov ali pa se je proizvajalec odločil zamenjati recepturo njegove običajne hrane, ki mu zato kar naenkrat ne paše več. Če mislite, da je čas za spremembo, v njegove vsakodnevne obroke postopoma vnašajte novo hrano ali pa kupite več okusov v manjših pakiranjih. Med pestro ponudbo pasje hrane Scotty boste zagotovo našli popoln obrok, ki bo všeč vašemu pasjemu prijatelju, vas pa bodo brez dvoma navdušile tudi ugodne cene.

 

Občutljivi psi, ki jim ustreza naravna hrana Pasji gurmani, izbirčneži, ki imajo radi prefinjene okuse Nezahtevni psi z normalnim apetitom
Scotty nature Scotty premium Scotty
 • 100% mesni obroki ali obroki iz mešanice mesa in zelenjave
 • brez žitaric, primerna za občutljive pse
 • bio ali naravna popolna hrana za pse
 • brez aditivov (brez konzervansov, barvil, umetnih arom)
 • brez dodanega sladkorja
 • dodani minerali in vitamini za dobro počutje živali

 

 • prvovrstna hrana iz skrbno izbranih sestavin najvišje kakovosti
 • edinstvene kombinacije
 • bogat okus
 • zagotavlja optimalno uravnotežene obroke
 • še več vitaminov in izbranih dodatkov
 • brez dodanega sladkorja, barvil in konzervansov
 • različno velike porcije in vrečke s ponovnim zapiranjem
 • uravnotežene recepture
 • pomembni vitamini, beljakovine in druga hranila
 • na voljo v več okusih
 • kakovostna suha in mokra pasja hrana po dostopnih cenah
 • skrbno pripravljeni obroki, ki omogočajo psu, da ostane agilen

 

 

 

Želite izvedeti še več o raznovrstni ponudbi pasje hrane in priboljškov SPARove znamke Scotty? Preverite tukaj ter poskrbite, da bo v pasji skledi na voljo okusna, uravnotežena in raznolika hrana, ob kateri se mu bodo pocedile sline.

Naročnik oglasnega sporočila je SPAR.