Nespečnost pri psih

1605

Nespečnost uvrščamo med motnje spanja, ki se lahko pojavi tudi pri psih. V veliki večini je nespečnost prisotna kot posledica fizičnih ali psihičnih dejavnikov. Za ugotovitev dejavnika, ki povzroča nespečnost pri psu, je potreben obisk veterinarja, v kolikor ga seveda sami ne moremo ugotoviti in odpraviti.

Znaki nespečnosti pri psu

Najpogostejši znak nespečnosti pri psu je definitivno izostanek spanca čez dan, lahko pa se nespečnost pojavi tudi ponoči. Pomanjkanje spanja se odraža v njihovem vedenju in nivoju energije. Neprespani kužki so velikokrat brez energije, veselja do igre in sprehodov ter kažejo močno utrujenost čez celoten dan.

Vzroki za nespečnost pri psih

Nespečnost pri psih se lahko pojavi iz veliko različnih vzrokov, bodisi gre za psihološke ali fizične narave, v vsakem primeru je potrebno le tega kar najhitreje tudi odpraviti ter s tem poskrbeti za miren spanec .

Nepravilna prehrana

[members_only]

Eden izmed dejavnikov, ki vpliva na kvaliteto spanca, je prehrana kužka. Pomembno je, da zanje izberemo kakovostno prehrano polno vitaminov in mineralov, ki bodo poskrbeli za vzdrževanje dobrega zdravstvenega stanja kužka. Ključnega pomena igra tudi količina hrane, saj se s težjimi obroki lahko zgodi, da pride do bolečin v prebavnem taktu, nelagodja ali celo različnih prebavnih težav, ki lahko vodijo v nespečnost.

Pomanjkanje gibanja

Gibanje je ključno za zdravo življenje našega pasjega kosmatinca in je prav tako pomemben dejavnik pri zagotavljanju dobrega spanca pri psu. Pomembno je, da se kot lastniki zavedamo, da pomanjkanje gibanja pri psu lahko povzroči nemirnost, nervozo in posledično tudi nespečnost pri psu. Zato je tudi ključnega pomena, da svojemu kužku zagotovimo dovolj gibanja čez celoten dan, da bo le ta posledično imel tudi kakovosten spanec čez noč.

Zdravstveno stanje

Velik vpliv na kvaliteto spanca pri psu pa igra tudi zdravstveno stanje psa, saj velikokrat psi ne morejo dobro spati, če so bolni ali imajo kakršne koli bolečine. Pomembno je, da v primeru, če opazimo, da se poleg nespečnosti pojavijo še drugi bolezenski znaki, da svojega pasjega kosmatinca nemudoma odpeljemo veterinarju. Le ta ga bo dobro pregledal, postavil ustrezno diagnozo in tudi predpisal ustrezno zdravljenje, če bo le to potrebno.

Starost

Velik vpliv na količino in kvaliteto spanca pa ima tudi starost. Kot lastniki se moramo zavedati, da odrasel zdrav pes spi v povprečju nekje od 12 do 14 ur, pasji mladiček in starejši pes pa lahko spi tudi od dveh do šestih ur več kot odrasel. S starostjo velikokrat prihaja do večje potrebe po spancu, saj se le ti tudi hitreje utrudijo, nivo energije je manjši in zato posledično potrebujejo več spanca kot odrasli psi.

Kako lahko svojemu kužku pomagamo tudi sami?

V boju zoper nespečnosti lahko kužku pomagamo tudi sami, in sicer eden izmed najbolj preprostih zdravil za le to je igra in dolg sprehod. S tem bomo poskrbeli, da bo kuža porabil odvečno energijo in s tem bo posledično potreboval več spanca. Pomembno je, da skušamo aktivnosti ohraniti vsaj nekaj časa, da se kužku spet vzpostavi naraven ritem spanca. Eden izmed ukrepov, ki pa spada tudi med bolj preproste, pa je tudi ustvarjanje udobnega in mirnega kotička za spanje. V le tega postavimo udobno posteljico, lahko mu predvajamo tudi mirno glasbo in skušamo ohranjati mir v tem delu stanovanja ali hiše. V primeru, da se nespečnost nadaljuje, je nujen obisk veterinarja, ki bo kužka dobro pregledal in postavil ustrezno diagnozo ter zdravljenje, v kolikor bi bilo le to potrebno.

[/members_only]

 

Vesna Kropf

 

Viri:

www.be.chewy.com

www.k9ofmine.com

www.buddyrest.com