Koga imajo psi raje: moške ali ženske?

1044

Pogosto slišimo, da pes nemara moških. Takrat se porodi vprašanje ali je res kriv spol ali pa je v ozadju kaj drugega? Mnogo ljudi je prepričanih, da psom bolj odgovarja družba nežnejšega spola, medtem ko psičkam družba moških. Koga imajo psi torej raje: moške ali ženske?

Novejše raziskave so pokazale, da naj bi psi bolj ubogali ženske. Razlog za to naj bi bil to, da ženske bolj razumemo pasjo govorico.  V raziskavo je bilo vključenih osemnajst različnih odzivov psov na razne dogodke. Sodelujoči so imeli nalogo oceniti kaj pes čuti. Bodisi strah, jezo, igrivost, agresivnost, obup ali srečo. Izkazalo je, da je bistveno več žensk uganilo pravo počutje. Razlog za to bi bil lahko ta, da smo ženske bolj sočutje in so nam čustva dosti bližje ter smo na njih bolj občutljive.

Eden izmed razlogov zakaj psi bolj ubogajo ženske in jih imajo raje, bi bil lahko tudi ta, da večino psov skozi življenje spremljajo največkrat ženske. V raznih ustanovah, veterinarskih ambulantah, zavetiščih je največ zaposlenih žensk. Prav tako ima lahko vpliv tudi podoba osebe. Ženske smo bistveno manjše postave, bolj mirne in imamo nežnejši glas, medtem ko so moški visoki in imajo golobji glas.

Seveda ne smemo pozabiti, da na to kako pes sprejema določen spol vplivajo tudi prejšnje izkušnje. Če je imel pes slabe izkušnje v preteklosti, z ženskami je velika verjetnost, da bo do predstavnic ženskega spola gojil neprijetna čustva. Prav tako velja za slabe izkušnje z moškimi. Močan vpliv ima lahko tudi socializacija. Če psu ni bil predstavljen določen spol v času socializacije mu je lahko kasneje tuj.

Kako pa vpliva spol psa na izbor najljubše osebe? Liz Palika, strokovnakinja za pse, pravi, da naj bi psičke pogosteje razvile golobji odnos z moškimi, samci pa golobji odnos z ženskami. Pri tem naj bi bili samčki do njih tudi bolj zaščitniški, sploh v času nosečnosti. Razlog za tako vzpostavljanje vezi naj bi bile podobnosti v vzorcih obnašanja med človekom in psom pri določenem spolu.

Kaj narediti, če se pes boji določenega spola?

Sprva se je treba prepričati ali je res kriv spol, ali so krive le določene lastnosti oz. dejanja. Najboljši način za odpravljanje strahu je, pasivna izpostavljenost in pozitivni učinki. Pes se ne sme počutiti ogroženega, zato naj sam pristopi k osebi, oseba pa naj ga ignorira. Najboljši način je pogovor z lastnikom in hkrati ignoriranje psa. Cilj je, da pasja radovednost premaga strah. Ko pes to enkrat doseže ga je potrebno nagraditi. Ko pes napreduje, da lahko oseba katere se pes boji sama psu priboljšek ali igračo.

Psi so prav zagotovo zanimiva bitja. Ne le, da njihova zvestoba ne pozna meja, prav pogosto se zgodi, da nas presenetijo s svojim mišljenjem in s stvarmi, ki jih zaznamujejo. Eden izmed teh je tudi spol človeka. Sprva se nam zdi nepomembno in nemogoče a vseeno ima spol vpliv na to, kako pes dojema človeka. Bodisi krive izkušnje, lastnosti ali vedenje. Ne smemo pa pozabiti, da psi svojega najljubšega človeka, ki ga smatrajo za vodjo, izberejo predvsem po karakterju in po tem kako se z njim ujamejo.

Ajda Kankaraš

Viri:
www.aktivni.si
www.vetstreet.com
swifto.com
www.cesarsway.com
www.canidae.com