Nemški resasti ptičar (Nemški žimavec)

Primeren za:

  • Izkušene skrbnike psov
  • Lovce
  • Družine s starejšimi otroki
  • Športnike

Na kratko o nemškem resastem ptičarju:

  • Aktiven
  • Inteligenten
  • Prinašalec

Posebne zahteve:

  • Če nima dovolj pozornosti, postane ljubosumen
  • Lahko postane bolestno navezan na svojega gospodarja

Zgodovina

Vzreja nemškega žimavca, kot ga pri nas pogosto imenujemo, se je začela ob koncu 19. stoletja v Nemčiji. Med seboj so križali pasme, kot so francoski ostrodlaki ptičar, nemški kratkodlaki ptičar, resasti gonič in po vsej verjetnosti še airedalski terier. Želeli so dobiti psa, ki je močen, živahen in inteligenten, z ostro, močno dlako in močnim nagonom po lovu. Ta pasma je pri lovcih kaj kmalu postala popularna in ravno zato je danes zelo pogosta in priljubljena.

Videz

Dlaka je kratka, trda, žimasta, odporna na vodo in vremenske razmere. Barve, ki se najpogosteje pojavljajo, so rjava, črna ali rjavo-siva barva. Ta pasma ima na smrčku prepoznavne brke in brado. Po izgledu je to močna, športna pasma, ki doseže v višino med 55 in 67 cm. Teža se giblje med 28 in 35 kg. Življenjska doba je običajno med 10 in 14 let.

Zdravje in nega

Ne zahteva veliko nege. Zadošča krtačenje 2-3x dnevno. Redno je potrebno negovati ušesa, saj se lahko hitro zgodi, da se vnamejo. Kopanje izvajajte le, ko je nujno potrebno, da ne sperete pomembnih olj s kože. Pasma je poznana kot zdrava. Med nezaželenimi zdravstvenimi zapleti je najpogostejša displazija kolkov ter infekcije ušes in oči.

Temperament

To je pes, rojen z nagonom za prinašanje. Če bi ga opisali z eno besedo, bi ta bila zvest. Zadovoljen je le, ko lahko svojemu gospodarju kaj prinese ali mu kako drugače ugodi. Je odličen pes čuvaj, prav tako pa je odličen družinski pes, saj je ljubeč, prilagodljiv, aktiven in zelo inteligenten. Po navadi se dobro razume z  morebitnimi ostalimi živalmi doma. Uživa, ko je v središču pozornosti in le-te zahteva v izobilju. Prav zaradi te lastnosti se  pasmo odsvetuje pri družinah z mlajšimi otroki, ki še ne znajo pravilno ravnati s psom. Hitro se zgodi, da postane ljubosumen, ko nima vse pozornosti le zase. Pasma je zelo športna, zato ga redno jemljite s seboj na plavanje, tek in dolge sprehode. Ravno zaradi svoje aktivnosti in visokega nivoja energije se pasma izrecno ne priporoča ljudem, ki niso radi aktivni. Posebej dober je v sledenju, prinašanju, lovljenju in agilitiju. Zaradi svoje velikosti to ni pes, primeren za bivanje v stanovanju. Najbolj ugoden življenjski prostor je varno ograjeno dvorišče.

Deja Drobne

Viri: