Nemški ovčar

8341

nemski-ovcarPrimeren za:
Izkušene lastnike
Aktivne družine
Delo

Na kratko o nemškem ovčarju:
Pogumen
Zvest
Inteligenten
Voljan ustreči lastniku

Posebne zahteve:
Nemški ovčar je lahko izjemen družinski pes, vendar zaradi svoje delovne narave nujno potrebuje zaposlitev.

Zgodovina

Kot lahko sklepamo že po imenu, je nemški ovčar nastal v Nemčiji, njegov prvotni namen pa je bil paša in čuvanje črede ovac. Konec devetnajstega stoletja so jih začeli namerno vzrejati in kmalu so se uveljavili kot priznana pasma. Cilj je bil ustvariti izjemno sposobnega delovnega psa za velik razpon nalog. V prvi polovici dvajsetega stoletja so jih uporabljali kot delovne in vojaške pse, po prvi svetovni vojni pa so pasje filmske zvezde, kot sta bila Rin Tin Tin in Strongheart, kasneje pa tudi Komisar Rex, pasmo približale množicam po svetu. Mnogim se je prikupil s svojo inteligenco, lepoto in pogumom, zato je nemški ovčar še danes ena izmed najbolj priljubljenih pasem na svetu.

Videz

Nemški ovčar je srednje velik pes močne in čvrste konstitucije. Samci dosežejo plečno višino do 65 cm in tehtajo od 30 do 40 kg, samice so nekoliko manjše in lažje. Glava je velika, gobec skladen s škarjastim ugrizom. Značilne so mandljasto oblikovane temne oči in koničasta, navzgor postavljena ušesa, ki so obrnjena naravnost naprej. Vrat je močan in širok, hrbet se v ledvenem predelu rahlo spušča in se brez vidnega prehoda nadaljuje v košat, nizko nošen rep. Noge so močne in mišičaste, zaključijo se z okroglimi šapami. Obstajata dve različici – kratkodlaki in nekoliko redkejši dolgodlaki nemški ovčar. Najpogostejša obarvanost je rjava s črnim plaščem, lahko pa so tudi rdečerjavi ali sivorjavi s temnim plaščem in črni. Bela barva ni dovoljena.

Temperament

Psi te pasme morajo biti stabilnega in uravnoteženega karakterja, z močnimi živci, samozavestni in dobre narave. So zelo inteligentni in radi sodelujejo z lastnikom, tako da je učenje in šolanje nemškega ovčarja lahko in prijetno za oba – tako za lastnika, kot za psa. Nemški ovčar je izjemen čuvaj, zaradi svojega poguma in zvestobe lastniku. Priljubljeni so v policiji in vojski, saj so zelo dobri delovni psi, kar pa pomeni, da tudi kot družinski psi potrebujejo zaposlitev in brez dela lahko postanejo naporni. Dobro se obnesejo pri pasjih športih in pri treningu poslušnosti. Potrebna je zgodnja socializacija in dosledna vzgoja, sicer ima lahko težave z agresijo in dominanco.

Zdravje in nega

Potrebno je pogosto česanje, saj jim dlaka kar precej odpada, še posebej v sezoni menjave dlake. Imajo nekoliko ‘pasji’ vonj, vendar pa ni priporočljivo prepogosto kopanje, saj jim s tem z dlake spiramo zaščitna olja. Na žalost imajo zaradi ogromne priljubljenosti in včasih neodgovornega parjenja v sorodstvu nemški ovčarji kar nekaj zdravstvenih težav, med katerimi so najbolj pogoste displazija kolkov in komolcev, epilepsija, težave s kožo, alergije in tumorji. Da bi se izognili čim več težavam pri psu, ga moramo kupiti pri preverjenem vzreditelju, ki nam lahko zagotovi, da predniki nimajo večjih zdravstvenih težav.

Viri: dogbreedinfo.com
fci.be