Nekatere enostavno obožuje … drugih pa niti videti ne more!

1030

Priznajmo si: Ne glede na to, kako visoko po lestvici družabnosti spadamo, vsi potrebujemo dneve zase, brez ljudi in drugih motečih faktorjev. In ne glede na to, koliko prijateljev imamo – obstajajo ljudje s katerimi enostavno ne »kliknemo,« kar je povsem človeško – nikomur niso všeč vsi. In to je še ena izmed mnogih človeških lastnosti, ki jo brez slabe vesti lahko pripišemo tudi psom.

Kako si psi izbirajo prijatelje?

Za razumevanje pasje socializacije, se moramo poglobiti v bistvo njihovega načina komunikacije. Te ljudje večinoma ne razumemo in jo pogosto zgolj začudeno opazujemo – psi že na podlagi malenkosti v telesni govorici lahko razumejo s kom imajo opravka ter, ali jim take vrste družba odgovarja. Zadeva pa se začne razvijati, še preden do očesnega kontakta sploh pride: Čutne zaznave psov diktira njihova neverjetna sposobnost voha. Ljudje svet in okolico opazujemo z očmi, psi pa vse potrebne informacije pridobijo na podlagi vonjav. Ko vidimo človeka sumljivega videza, se nam v možganih takoj sprožijo alarmi, enako se zgodi psom, ko zavohajo sovrstnika sumljivega vonja. No, razen v primerih, ko piha zares močan veter – takrat jih prisotnost neželenega neznanca preseneti.

[members_only]

Razlog, da vaš pes določenih predstavnikov svoje vrste enostavno ne prenese pa lahko tiči tudi v njegovi preteklosti in prestanih izkušnjah. Če ga je kot mladiča, na primer, ranil drug pes, bo verjetno agresivno reagiral na vse pse s podobnim videzom, kot ga je imel njegov napadalec. V obratni smeri je enako – če ima vaš kuža dobre izkušnje z npr. črnimi dolgodlakimi psi, bo verjetno z odprtim srcem sprejel vse črne dolgodlake kosmatince. Pri tem pa ne gre samo za videz – pozitivne ali negativne odzive lahko sprožijo tudi asociacije na določen (ne)prijeten vonj, način gibanja … Velja pa tudi pravilo: Isti ptiči – psi, letajo skupaj. Psi s podobnimi karakteristikami se med seboj načeloma dobro razumejo.

Obstaja pa še en razlog za pasje selektivno vedenje: Njegov lastnik. Da, tudi v tem primeru ste za obnašanje svojega prijatelja lahko »krivi« vi, kar je pogosto pri psih z močno izraženim zaščitniškim nagonom. Če vaš kuža na sprehodih brez razloga oblaja vsakega mimoidočega, je to morda zato, ker ga pretirano skrbi za vašo varnost.

Kako ukrepati?

Z nekaj potrpljenja in vztrajnosti lahko psu pomagamo premagati strah in/ali agresijo, ki ju doživlja ob stiku z drugimi štirinožci. Pozitivna vzpodbuda vedno deluje! Začnete lahko tako, da ob približevanju drugega psa iz žepa potegnete priboljšek, ki se mu vaš kosmatinec nikakor ne more upreti. Na ta način boste preusmerili njegovo pozornost, prisotnost drugih psov pa bo začel povezovati z nečim pozitivnim – svojim najljubšim posladkom!

Če imamo mladiča pa je pomembno, da čim prej začnemo s socializacijo. Mladički brez slabih izkušenj navadno obožujejo prisotnost drugih psov, zato to ne bo težko. Ena od vaj, ki jo lahko uporabite je, da kakšnega od mimoidočih lastnikov prijaznih psov prosite, če se lahko vaš in njihov kosmatinec spoznata, oz. bolje rečeno – povohata. Na ta način bo vaš psiček dobil pozitivne izkušnje, ki bodo na njegovo obnašanje vplivale vse življenje. In kdo ve – morda tako spozna tudi svojega bodočega drugega najboljšega prijatelja.

[/members_only]

Maja Bernik

Vir:
www.vetstreet.com