Nekatere enostavno obožuje … drugih pa niti videti ne more!

89

Priznajmo si: Ne glede na to, kako visoko po lestvici družabnosti spadamo, vsi potrebujemo dneve zase, brez ljudi in drugih motečih faktorjev. In ne glede na to, koliko prijateljev imamo – obstajajo ljudje s katerimi enostavno ne »kliknemo,« kar je povsem človeško – nikomur niso všeč vsi. In to je še ena izmed mnogih človeških lastnosti, ki jo brez slabe vesti lahko pripišemo tudi psom.

Kako si psi izbirajo prijatelje?

Za razumevanje pasje socializacije, se moramo poglobiti v bistvo njihovega načina komunikacije. Te ljudje večinoma ne razumemo in jo pogosto zgolj začudeno opazujemo – psi že na podlagi malenkosti v telesni govorici lahko razumejo s kom imajo opravka ter, ali jim take vrste družba odgovarja. Zadeva pa se začne razvijati, še preden do očesnega kontakta sploh pride: Čutne zaznave psov diktira njihova neverjetna sposobnost voha. Ljudje svet in okolico opazujemo z očmi, psi pa vse potrebne informacije pridobijo na podlagi vonjav. Ko vidimo človeka sumljivega videza, se nam v možganih takoj sprožijo alarmi, enako se zgodi psom, ko zavohajo sovrstnika sumljivega vonja. No, razen v primerih, ko piha zares močan veter – takrat jih prisotnost neželenega neznanca preseneti.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maja Bernik

Vir:
www.vetstreet.com