Nega pasjih oči

nega-ociSkrb za zdravje in nego pasjih oči je ključnega pomena, če želite, da bo vašemu štirinožnemu prijatelju njegov vid služil dobro in kar se da dolgo. Redno pregledovanje oči in preizkušanje pasjega vida s pomočjo različnih nalog je ključnega pomena tudi za hitro prepoznavanje morebitnih sprememb ter posledično močno povišuje možnosti za zgodnje odpravljanje številnih zdravstvenih težav.

Osnovni pregled pasjih oči

Svojega psa poglejte v oči na osvetljenem območju. Zdravo pasje oko mora biti jasno in svetlo, predel okoli zrkla mora biti obarvan belo. Obe zrkli morata biti enake velikosti, v očeh ne sme biti vidnih znakov solzenja ali prisotnosti izcedka.

Če pogledate še bolj natančno, nežno odmaknete veko in opazujete podlago, mora biti veka nežno roza barve, nikoli rdeča ali bela.

Prvi značilni, prepoznavni znaki zdravstvenih težav z očmi se pokažejo kot:

–       solzenje
–       rdeče ali bele obloge pod vekami
–       prekomerno solzenje, ki obarva dlako okoli oči
–       zamegljenost ali spremenjena barva očesa
–       vidna tretja veka
–       neenaka velikost zrkel
–       vidne bule ali otekline v predelu oči

Čiščenje pasjih oči

Redno čiščenje pasjih oči naj poteka tako, da psu vsakodnevno nežno obrišete obe očesi z bombažno vato, prepojeno s fiziološko razstopino. S tem zagotavljate čistočo oči in uspešno preprečujete različna vnetja zaradi prisotnosti nečistoč ali bakterij. Iz očesnih kotičkov dnevno obrišite odvečne tekočine, seveda skrajno previdno, da pri tem opravilu ne opraskate ali ranite roženice očesa. Če ima vaš kuža pogosto izcedek iz oči, obstaja možnost, da je vzrok okužba, zato se glede nege in morebitnega zdravljenja posvetujte z izbranim veterinarjem. Dlačice okoli oči vašega pasjega prijatelja skrbno pristrizite, tako, da mu predolga dlaka ne bi dražila oči ali zastirala jasnega pogleda v svet.

Skrb za pasji fru-fru pri dolgodlakih pasmah

Če imate dolgodlako pasmo psa, poskrbite, da mu dlake ne silijo v oči in ne povzročajo poškodb. Ravno dolgodlake pasme so namreč bolj nagnjene k težavam z očmi zaradi draženja, ki ga povzročajo dlake. Zgornji del dlake nad očmi zato skrbno spnite s pasjimi sponkami ali zvežite v čop tako, da ne zastirajo zvedavega pasjega pogleda in psa ne drezajo ali praskajo po očeh.

Skrb za spenjanje pasjega fru-fruja, kot lahko vidite pri številnih kužkih, torej nikakor ni le nekakšna modna muha, pač pa gre predvsem za skrbno nego psa s strani vsakega odgovornega, poučenega lastnika dolgodlakih pasem.

Uporaba mila, šamponov in določenih zdravil

Veliko nevšečnosti lahko povzroča tudi uporaba neustreznih mil in pasjih šamponov, ki pri kopanju zaidejo v oči, prav tako pa do težav lahko privede tudi uporaba nekaterih zdravil, zato je tudi pri tem potrebna posebna previdnost.

Pred uporabo vseh zdravil se prepričajte, da ne vplivajo na težave z vidom, kakor tudi pred izbiro ustreznega blagega, hipoalergenega mila oziroma šampona s katerim boste kopali svojega kosmatega prijatelja. Tako si boste najbolj zanesljivo lahko prihranili marsikatero neprijetnost.

Vožnja psa z avtomobilom

Številni psi so občutljivi na prepih, klimatske naprave in veter. Če psa vozite v avtomobilu, prilagodite razmere in temperaturo v vozilu; klima nikoli ne sme pihati psu naravnost v oči, prav tako pa tudi ni priporočljivo, da pes med vožnjo moli svojo radovedno glavo skozi okno. Izpostavljenost prepihu ali mrčesu je eden izmed najbolj pogostih vzrokov za vnetje pasjih oči, ki je tudi zelo boleče in neprijetno za psa..

Genetska nagnjenost pasme k težavam z očmi

Dokazano je, da so določene pasme genetsko bolj podvržene težavam z očmi, kot je na primer glavkomom ali progresivna atrofija mrežnice. Če veste, da je vaša pasma ena izmed takšnih, poskrbite za redne vsakoletne preglede in se posvetujte z izbranim veterinarjem o morebitnih preventivnih ukrepih.

Opazujte vedenje svojega psa

Pasja govorica telesa lahko dovolj zanesljivo pove pozornemu pasjemu lastniku, da ima žival zdravstvene težave. Če opazite mencanje ali pogosto dotikanje oči pri svojem psu, gre verjetno za težave z očmi, na katere vas pes opozarja. Priporočljiv je obisk in pregled pri izbranem veterinarju, glede na diagnostiko pa sledi tudi ustrezna nega ali/in zdravljenje.

 

Maja Kalaš

Vir: pets.webmd.comđ

narocite-se-na-revijo-kuzek