Kakšne spremembe prinaša jesen za pse?

kaksne-spremembe-prinasa-jesen-za-pseJesen je čas velikih sprememb. Listje se obarva pisano, temperature se znižajo, mi pa pospravimo natikače, se zavijemo v topla oblačila, s kremo zaščitimo kožo pred razpokanjem in podamo v jutranjo meglo… Kaj pa naši kužki? Mar ni jesen tudi zanje čas sprememb?

Še preden zbledijo spomini na poletno namakanje v morju, poležavanje na soncu in hojo po visoki, z vonjem prepojeni travi, kužki že odvržejo poletne kožuščke in se počasi pričnejo privajati na vedno nižje temperature, jutranjo hojo po orošeni travi, dnevne sprehode po dežju in večerno lulanje v temi. Ja, tudi za pse je jesen čas velikih sprememb.

Kot odgovorni lastniki moramo poskrbeti, da bodo naši kužki v jesen vstopili pripravljeni. Zavedati se moramo kakšne spremembe prinaša jesen za pse ter kako se lahko nanje pripravimo in ustrezno odzovemo, da jim obdobje prehoda v najhladnejši letni čas kar najbolj olajšamo.

Predvsem in najbolj pomembno je, da se uspešno spopademo z mrazom, ki nas nekega jutra iznenada preseneti. Kako težko se je zjutraj spraviti iz toplega stanovanja, ven na mraz! Vlaga, ki nam prodira do kosti ni nič bolj prijazna do naših kosmatincev, ne glede na to kako debeli kožuščki jih grejejo. Mraz pa je še posebej nevaren za majhne pasme, pasme s kratko dlako in starejše pse, ki težje uravnavajo telesno temperaturo, pa tudi dolgodlaki psi, ki so bili poleti postriženi na kratko, potrebujejo v obdobju prehoda in rasti dlake dodatno zaščito.

jesenska-oblacila-onlinezooPasja oblačila torej nimajo le estetske vloge, ampak predvsem zaščitno. Pse ščitijo pred mrazom, vlago in tudi umazanijo, vendar pa so učinkovita le, če so narejena iz pravih materialov za posamezne vremenske razmere.

Kako torej izbrati prava oblačila za psa?

–          Zgodaj jeseni, ko je vreme še suho, vendar hladno so tako najprimernejša oblačila iz volne ali flisa, ki uspešno zadržujejo telesno toploto.

–          Če je vreme še relativno toplo, vendar deževno, je psa dobro zaščititi s pelerino ali dežnim plaščem iz nepremočljivega materiala, ki uspešno ščiti tudi pred umazanijo. Moker pes je bolj podvržen prehladom, vnetjem sečil, itd.

–          Pozno jeseni in v času prehajanja v zimo, se na prve snežne dni pripravimo z nakupom podložene jakne oziroma plaščka. Priporočljivo je, če je notranji del narejen iz toplega materiala (flisa, volne, ipd.), zunanji del pa iz nepremočljivega materiala. Tako psa hkrati greje in ščiti pred vlago. Če plašček ni nepremočljiv, lahko psu povzroči več škode kot koristi, saj ga izpostavi številnim nevarnostim, od prehlada pa vse do podhladitve.

Mraz pa ni edina težava, s katero se psi spopadajo v jesenskem času. To je čas menjave dlake, ko staro, suho in od sonca poškodovano dlako zamenja nov, debelejši in toplejši kožuh. Številnim psom v tem času močno izpada dlaka, spet drugim se odpadla dlaka sprijema v nadležne vozle. Ne glede na to ali je menjava dlake opazna na vaših oblačilih ali ne, je potrebno psu to obdobje kar najbolj olajšati. Priporoča se redno česanje oziroma krtačenje, ne le za dolgodlake pse, temveč tudi za kratkodlake, ki jim ravno tako ni prizanešeno z menjavo kožuha.

krtace-onlinezooKakšne krtače torej izbrati?

–          Dolgodlake pse in pse s srednje dolgo dlako krtačimo s Slicker Brush, Mutibrush in Pin Brush krtačami, medtem ko kratkodlake pse negujemo z gumijastimi krtačami.

–          V času menjave dlake lahko psu pomagamo z odstranjevanjem odpadajoče dlake in podlanke s strgali, Coat Kingi in grabljicami.

–          Za tiste lastnike, ki jih sezona odpadanja prehiti, pa je za zvozlano dlako na voljo tudi kopica pripomočkov za razvozlavanje sprijete dlake.

jesenska-nega-onlinezooEden izmed razlogov, zakaj je dlaka še bolj nagnjena k vozlanju, je tudi to, da je suha in poškodovana. Tako kot poletno sonce škodi našim lasem, enako izsušuje tudi pasjo dlako. In še preden bi si dlaka in koža opomogli od sonca, že ju izsušuje ogrevanje notranjih prostorov. Zato se po dolgem poletju in skozi celotno jesen iz zimo priporoča:

–          uporaba nežnih šamponov, ki dlake dodatno ne izsušujejo (vendar pa uspešno odstranjujejo vso jesensko umazanijo),

–          in uporaba negovalnih balzamov in mask ter negovalnih sprejev in olj, ki dlako dodatno nahranijo in ji povrnejo sijaj.

Jesen je tudi čas, ko so psu dodatno podvrženi vnetjem oči in ušes. Prepih, vlaga, odpadajoče listje in suhe trave, vse to lahko povzroči draženje in vnetja oči in ušes. Redno pregledovanje in nega (čiščenje ušes in puljenje dlak iz ušesnega kanala) ušes in oči (čiščenje izcedkov, umazanije in obarvanosti dlake okoli oči) sta temeljnega pomena za dobro počutje psa, ki se v zelo veliki meri zanaša na ta čutila. V ta namen lahko uporabimo:

–          losjone za nego in čiščenje ušes ter škarje za odstranjevanje dlak iz ušesnega kanala

–          pasje losjone za nego okoli oči in odstranjevanje zabarvanosti dlake

Jesenska nega psov torej ne pomeni le česanja in kopanja, temveč predvsem skrb za osnovno higieno in dobro počutje živali, tako doma, kot na sprehodih. Poskrbite, da bo vaš kosmatinec v jesen vstopil z živahnim korakom, pričakujoč vse dogodivščine, ki mu jih prinaša jesen!

Onlinezoo, www.onlinezoo.si
promocijsko sporočilo