Navidezna brejost: kaj je in kako lahko psički pomagate?

4558

Ima vaša psička simptome brejosti, čeprav je niste parili? Velika verjetnost je, da gre za navidezno brejost. To je pojav, ki je pri nesteriliziranih psičkah precej pogost. Vas zanima, kako do tega pride in kako lahko psički celotno situacijo čim bolj olajšate? V tokratnem prispevku boste izvedeli vse, kar morate vedeti o navidezni brejosti pri psičkah.

Kaj je navidezna brejost?

Kot že omenjeno, gre za pojav, ko ima psička simptome brejosti, brez, da bi dejansko bila breja. To pomeni, da ima psička fizične simptome; dobi mleko, ima povečane seske, se zredi… Prav tako pa so prisotne tudi spremembe v vedenju; navadno je psička bolj umirjena, crkljiva in nežna. Pride lahko tudi do izgube apetita in slabosti.

Do tega pride najpogosteje med 4. In 9. Tednom po gonitvi, lahko pa tudi nekoliko prej/kasneje. Pojavi se lahko pri psicah, ki niso bile parjene, pa tudi pri tistih, kjer paritev ni bila uspešna.

Navidezna brejost je posledica delovanja hormonov. Poenostavljeno povedano; psica po gonitvi proizvaja hormone, ki telo pripravijo na brejost. Če psička zanosi, se tej hormoni proizvajajo skoraj do kotitve. Če pa ni breja, se nivo teh hormonov začne zmanjševati približno 4 do 6 tednov po pojavu. Zmanjševanje teh hormonov v začetku povzroča spremembe, ki so podobne brejosti. Telo se obnaša, kot, da bi imelo mladiče, čeprav jih nima.

Če imate psičko tudi kaj spuščeno na dvorišču, ali če se lahko prosto potepa, je imela kakšne stike z drugimi psi… Vsekakor ob pojavu simptomov najprej preverite, če je mogoče dejansko breja. To storite tako, da pri veterinarju opravite ultrazvok. Če pa ni prav nobene možnosti, da bi se psička lahko parila, gre za navidezno brejost.

Je navidezna brejost nevarna?

Načeloma navidezna brejost ni nevarna. Nekoliko problematično je proizvajanje mleka, ki lahko vodi v mastitis. Lahko pride do manjših težav, npr. Slabost, prebavne težave ipd. A v splošnem je navidezna brejost za zdrave psice nenevarna.

Je pa tukaj še en problem; psica misli, da je breja, mladičev pa ne bo. Zaradi tega je lahko nekoliko bolj umirjena in slabe volje. V skrajnih primerih lahko pride do pasje depresije. V tem času bodite do psice še posebej potrpežljivi, tudi, če je nekoliko bolj raztresena, manj poslušna ali bolj umirjena.

Navadno navidezna brejost izzveni v približno 2 do 3 tednih in ne pusti trajnih posledic.

Kako lahko psički pomagate pri navidezni brejosti?

Navidezne brejosti doma ne morete pozdraviti, lahko pa vse skupaj bistveno omilite. Psički skrijte vse igrače, copate, odeje, vzglavnike in ostale predmete, ki bi jih lahko vzela za mladiče. Če opazite, da je nek predmet vzela za svojega mladiča (ga umiva, se z njim crklja, ga čuva…), ji ga vzemite, ko nanj ne bo pozorna. Izogibajte se crkljanju, in predvsem božanju na predelu trebuha in seskov.

Za preprečevanje mastitisa so se pri mnogih psicah dobro izkazali topli kisovi obkladki. Položite jih na seske in to počnite vsak dan, lahko tudi večkrat dnevno. Poleg tega poskrbite, da si psička ne more lizati seskov in sesati mleka, saj to še bolj spodbuja proizvodnjo. To najlažje naredite tako, da psički nadenete zaščitni ovratnik. Dobite ga lahko pri veterinarju.

Prav tako v času navidezne brejosti zmanjšajte količino hrane. Psici ponudite manj kalorično in manj beljakovinsko hrano. S tem poskrbite, da se ne bo mogla rediti in, da bo proizvajala manj mleka.

Psički zagotovite dovolj mentalne in fizične zaposlitve. Preživite čim več časa ob njej, na sprehodih, igrajte se, učite jo novih trikov. Tako kosmatinka ne bo imela časa „razmišljati“ oziroma se pripravljati na mladiče.

Če pa noben od nasvetov ne pomaga, če vidite, da se stanje drastično slabša ali, da je psička v bolečinah, obiščite veterinarja. Z zdravili se lahko zdravi razne simptome, v skrajnih primerih pa je za odpravljanje navidezne brejosti potrebna tudi hormonska terapija.

Navidezna brejost je lahko nadležna, a kot že omenjeno, načeloma nenevarna zadeva. Če pa vas vseeno skrbi in si želite ta pojav preprečiti je edina dolgoročna rešitev, da psičko ob primernem času sterilizirate.

Veronika sivka

Viri:

vcahospitals.com

www.purina.co.uk

www.purelypetsinsurance.co.uk