Zlatenica pri psih

244

Zlatenica je pri ljudeh že poznano zdravstveno stanje. Lahko se pojavlja pri novorojenčkih. Takrat govorimo o zlatenici, ki sama po sebi ni bolezen. Pri starejših ljudeh pa je zlatenica pogosto znak bolezni jeter. Običajno gre za rumeno obarvanje kože, zaradi povečane koncentracije bilirubina v krvi.

Zlatenica pri psih se nanaša na kopičenje rumenega pigmenta v krvi in tkivih, ki povzroči rumeno obarvanje kože, dlesni in oči. Temu pravimo tudi ikterus ali rumena zlatenica.

Pri psih je to bolezensko stanje dokaj lahko opaziti. Kljub temu pa jo je pri psih s temnejšo kožo težje opaziti, kot pri tistih, ki imajo svetlo kožo.

Rumena barva se pojavi zaradi bilirubina, pigmenta v žolču, ki ga proizvajajo rdeče krvne celice. Običajno se v telesu ta pigment izloči, če pa nastane preveč bilirubina ali če ga pasje telo ne more izločiti dovolj hitro, pride do kopičenja le-tega, kar povzroči zlatenico.

Kaj torej morate vedeti o simptomih, vzrokih in načinih zdravljenja zlatenice pri psih? Pa poglejmo.

Simptomi zlatenice pri psih

Najbolj očiten simptom zlatenice pri psih je rumeno obarvanje oči, dlesni ali kože, zlasti za ušesi.

To obarvanje nastane zaradi prevelike količine bilirubina v krvi. To je seveda strupeno in vpliva na jetra, ledvice in možgansko tkivo. Zato so ob rumene obarvanju običajno vidni  tudi drugi simptomi.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Drobne Deja

Viri:

dogtime.com

vcahospitals.com