Naravno čiščenje zob

Psi in zobna ščetka, ne hvala. To so bile moje prve misli, ko je bilo potrebno mladička navaditi na vse. Da, tudi na čiščenje zob.

Verjamem, da vsi, ki imate zdaj mladička, razmišljate o tem in imate veliko vprašanj. Rada bi povedala svojo zgodbo in svoje razmišljanje zato, da mogoče najdete sebi primerno obliko čiščenja pasjih zob. Ko sem torej razmišljala o tem, kako bi naj to izgledalo (držanje glave, dvigovanje čobic, krtačenje, nejevolja, umikanje) in kako se tega lotiti (hm?!), je bilo edino kar sem vedla zagotovo: čim hitreje opraviti! Rešitev – da pomislila sem tudi na električno zobno ščetko. To bi še obe nekako potrpeli, sem bila odločena. Zgodilo pa se je čisto drugače.

Ker sem odlašala in odlašala, se je iz mladička prelevila v prelepo veliko psičko. Zobki so bili porcelanasto beli in nekako nisem videla potrebe po čiščenju. Čez čas so se ji začele nabirati obloge, takrat je bila hranjena pretežno z briketi. Še danes si ne znam predstavljati kako bi ji naj čistila zobe s ščetko in še to z električno. Zato sem ji ponujala surove goveje kosti, na vsake toliko časa. Te je grizla in glodala in si istočasno polirala zobe. Nato sva začeli uvajati surovo in nepredelano hrano. Zobki brez oblog. Niti veterinar ni mogel verjeti, da ima takšne zobe, ker je stara 7 in pol. Ko pa sem rekla, da nisva še nikoli bile na čiščenju in odstranjevanju zobnega kamna,  mu je pa čeljust “zazijala”, ker ga nima. In danes pravim, da si ona sama naravno očisti zobe.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

                                                                       Sandra Manasijević, dipl. Canine Nutrition