Največji izzivi pasje nege

Osnovna nega psa je naloga, ki jo mora obvladati vsak pasji skrbnik. To pa ne pomeni, da je enostavna. Poglejmo, s katerimi izzivi se najpogosteje srečujemo pri pasji negi.

Pretirano izgubljanje dlake

Odvisno od tega, kakšne vrste dlako ima veš pes, so problemi lahko sledeči:

  • Posamezne dlake odpadajo ves čas in se oprijemajo vseh površin
  • Dolge goste dlake se nabirajo pod pohištvom in po kotih
  • Dvakrat na leto vaš kuža izgublja trume dlak, ki potem ležijo vsepovsod
  • Morda vaš problem zajema vse našteto

V idealnem svetu bi svojega psa vsak dan temeljito skrtačili, v realnem svetu pa smo žal prisiljeni v sklepanje kompromisov.

Psa zmasirajte z rokavico za krtačenje (ali posebno vlažno krpo), ki je namenjena tako čiščenju kožuha kot odstranjevanju odvečne vrhnje dlake. Zaradi njene malenkost strukture, je odstranjevanje dlak z rokavico lažje, hitrejše in učinkovitejše kot krtačenje z običajno krtačo. To seveda ne pomeni, da lahko kar za vedno prekinete s krtačenjem – to naj bo na urniku vsaj enkrat tedensko. Pri tem pazite, da bo izbrana krtača ustrezala tipu dlake vašega ljubljenčka.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maja Bernik

Vir:
www.akc.org