Največji izzivi pasje nege

1198

Osnovna nega psa je naloga, ki jo mora obvladati vsak pasji skrbnik. To pa ne pomeni, da je enostavna. Poglejmo, s katerimi izzivi se najpogosteje srečujemo pri pasji negi.

Pretirano izgubljanje dlake

Odvisno od tega, kakšne vrste dlako ima veš pes, so problemi lahko sledeči:

  • Posamezne dlake odpadajo ves čas in se oprijemajo vseh površin
  • Dolge goste dlake se nabirajo pod pohištvom in po kotih
  • Dvakrat na leto vaš kuža izgublja trume dlak, ki potem ležijo vsepovsod
  • Morda vaš problem zajema vse našteto

V idealnem svetu bi svojega psa vsak dan temeljito skrtačili, v realnem svetu pa smo žal prisiljeni v sklepanje kompromisov.

Psa zmasirajte z rokavico za krtačenje (ali posebno vlažno krpo), ki je namenjena tako čiščenju kožuha kot odstranjevanju odvečne vrhnje dlake. Zaradi njene malenkost strukture, je odstranjevanje dlak z rokavico lažje, hitrejše in učinkovitejše kot krtačenje z običajno krtačo. To seveda ne pomeni, da lahko kar za vedno prekinete s krtačenjem – to naj bo na urniku vsaj enkrat tedensko. Pri tem pazite, da bo izbrana krtača ustrezala tipu dlake vašega ljubljenčka.

[members_only]

Sprijeta dlaka

Ne glede na trud, ki ga v nego dlake vložimo, našemu kužku včasih nelagodje povzročajo posamezni skupki dlak, iz katerih se, če ga ne opazimo dovolj hitro, zelo rad razvije konkreten »žmukelj«. Ti se predvsem radi pojavijo na mestih trenja – npr. na delu med prsmi in prvimi tacami,  lahko pa nastanejo tudi kot posledica mokrote.

Za uspešno reševanje vozlov boste potrebovali kar nekaj časa in potrpljenja. Začnite pri zunanjem robu in nadaljujte proti koži. Ko boste dovolj daleč, vozel nežno potegnite narazen, pri tem pa si pomagajte s profesionalnimi pripomočki, npr. glavnikom za odstranjevanje vozlov. Pri celotnem postopku pazite, da psa ponesreči ne ranite in situacije še poslabšate. Kužki so včasih precej občutljivi, sploh če se vozel nahaja zelo blizu kože, pri čemer nam včasih ne preostane drugega, kot da skupek enostavno odstrižemo.

Striženje krempljev

Zelo dolgi kremplji kremplji škodujejo pasjim stopalom, tacam in hrbtenici, saj preprečujejo normalno držo in hojo. Predolgi kremplji se hkrati radi lomijo, kar je za vašega psa lahko zelo boleče, v posebnih primerih pa je potrebna celo veterinarska pomoč.

Na tržišču so na voljo različni pripomočki za krajšanje krempljev – škarjice, ščipalci … Izberite najustreznejšega in začnite s krajšanjem enega kremplja dnevno. Po vsakem krajšanju psa nagradite in pohvalite, da vam je dovolil omenjeno početje. Ponudite mu priboljšek in obred striženja zaključite z igro – tako boste krajšanju krempljev dali pozitivno konotacijo, zaradi česar bo vaš kuža pedikuro z veseljem prenašal.

Posamezna območja plešavosti

Alergije, piki insektov in drobne poškodbe med igro včasih povzročijo, da na določenih majhnih delih psi izgubijo dlako. Če kuža omenjena mesta pusti pri miru, jih ne oblizuje ali grize, gre načeloma le za estetsko težavo, ki se bo sčasoma pozdravila sama.

Če se na predelu začne pojavljati oteklina, je to lahko znak bakterijske ali glivične okužbe, ki se kaže kot:

  • Območje redke dlake ali plešavosti
  • Rdeča, suha, mastna, luskasta ali smrdeča koža
  • Kraste, majhne rdeče bulice ali krožne rane

V takih primerih je prvo pravilo, da psu preprečite drezanje v prizadeto območje, ki mora za uspešno celjenje ostati čisto in suho.

Če po nekaj dneh ne opazite vidnega izboljšanja, je potreben veterinarski pregled. Izkušen veterinar bo verjetno obril ranjeno območje, ga temeljito očistil, določil vzrok in poskrbel za pravilno ukrepanje. Nekateri ljudje se radi lotijo samostojne nege, kar pa ni priporočljivo – izdelki, ki pomagajo vaši koži, lahko resno škodujejo vašemu psu.

[/members_only]

Maja Bernik

Vir:
www.akc.org