Načrtujmo dopust skupaj s psom!

nacrtujmo-dopust-skupaj-s-psomZa mnoge od nas je pes enakopraven član družine. Skupaj hodimo na sprehode, na nedeljsko kavico v mesto in obiske k sorodnikom, zvečer pa si delimo kavč pred televizijo – med letom imamo našo dnevno rutino naštudirano do potankosti. Vendar pa se nezadržno bliža poletje in z njim sanjavi in navdušujoči načrti za težko prislužen dopust. Tukaj pa pes nemalokrat postane ovira. Seveda je dopust veliko težje načrtovati, če imamo s sabo še štirinožnega prijatelja, ampak za prave ljubitelje psov so počitnice z njimi nepozabna in čudovita izkušnja.

Če potujemo s psom, je potrebno našo pot nekoliko bolje načrtovati, kakor če bi potovali sami. Mogoče se bomo tekom poti srečali s kakšno večjo ali manjšo oviro, vseeno pa obstaja čedalje več psom prijaznih destinacij, hotelov in kampov. Vse večkrat na morju vidimo tudi posebej označen kotiček plaže, ki je namenjen vodnim užitkom naših kužkov. V preteklosti sta bila potovanje in namestitev s psom skoraj nemogoč izziv, dandanes pa so psi že tako pomemben del družine, da so dobrodošli tudi na turističnih destinacijah. Le nekoliko se moramo pozanimati vnaprej!

Prva skrb, ki jo moramo imeti pri načrtovanju potovanja s kužkom, je, da poskrbimo, da ima kuža urejeno vso potrebno dokumentacijo. Če potujemo preko meja, morajo biti cepljenja veljavna, nekatere države pa zahtevajo še posebne teste, ki jih opravimo pri veterinarju. Če potujemo na morje, je priporočljivo, da psa zaščitimo pred zunanjimi in notranjimi zajedalci, kot so srčne gliste, bolhe, klopi in podobno. V vsakem primeru je vsaj preventivni obisk veterinarja dobra ideja, preden se odpravimo na pot.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Andreja Fegeš

Objavljeno v devetindvajseti številki revije Kužek