Zakaj ne smete nikoli brez dovoljenja pobožati psa vodnika?

zakaj-ne-smete-nikoli-pobozati-psa-vodnikaVsi smo že kdaj slišali ali prebrali, da psov vodnikov ne smemo božati, a na žalost mnogi teh opozoril še vedno ne jemljejo resno. Kakšne so lahko posledice, sta izkusila Flynn in njegova 17-letna lastnica Hailey.

Flynn in Hailey sta skupaj že od leta 2014, ko je bil Flynn še mladiček in se je šele pričel učiti za psa pomočnika. Flynn je izučen, da Hailey pomaga pri ogromno stvareh. Med drugim ji odpira vrata, prikliče njene starše in, kar je najpomembneje, Haley opozori, da bo doživela epileptično epizodo.

zakaj-ne-smete-nikoli-pobozati-psa-vodnika-2Ko je bil Flynn star 7 mesecev, se je Hailey odločila, da obišče očeta v službi. V predverju poslovne stavbe je naključni neznanec nevede ogrozil Hailey, ko se je ustavil in pobožal Flynna. Hailey ga je takoj opozorila naj ne boža njenega psa, vendar je bilo že prepozno. Flynn je zaradi trenutka raztresenosti prepozno zaznal, da bo Hailey doživela epileptično epizodo. Ko je prihajajočo epizodo vendarle zaznal in nanjo opozoril svojo vodnico, je slednja mislila, da ima 10 minut časa, da poišče varno mesto, vzame zdravila in pokliče nekoga na pomoč. Vendar je imela veliko manj časa in na srečo je končala le z grdo buško. Na prvi pogled nedolžno božanje psa, bi lahko imelo tragične posledice.

Flynn se je pri komaj sedmih mesecih šele učil kako ignorirati božanje tujcev. Vendar lahko božanje zmede tudi dobro izurjenega psa z veliko izkušnjami. Psi niso stroji in lahko se jih zamoti, da za trenutek pozabijo na svojo nalogo.

Haileyina zgodba kaže na to kako pomembni so psi vodniki za njihove lastnike in zakaj ne smemo ignorirati opozoril (ki so po navadi na opremi psa), da se teh psov ne sme božati ali ogovarjati. Ko psi delajo, so odgovorni za dobrobit svojih lastnikov in takrat morajo biti popolnoma zbrani.

Nina Bartol

Vir: thedodo.com