Kužek zaprt v vročem avtomobilu? Kaj storiti? – 1. del

4713

kuzek-zaprt-v-vrocem-avtomobilu-kaj-storiti-1-delVsi imamo radi poletje, sonce in toplo vreme. Vendar poleti kužki potrebujejo posebno nego in pozornost. Ljudje poleti poskrbimo zase s pitjem večjih količin vode, uporabo kreme za sončenje in poležavanjem v senci. Zavedati se moramo, da je potrebno poskrbeti tudi za naše kužke. Tako kot ste vi žejni, je žejen tudi vaš pes. In tako kot je vam vroče, je vroče tudi vašemu psu. Žal je poletje za marsikaterega kužka, ki ima neodgovornega lastnika, lahko usodno. Včasih se nam zdi čudno, da nekateri ljudje še vedno puščajo svoje kužke v avtomobilih, a žal se to še vedno dogaja.

Vsi poznamo občutek, ko se poleti usedemo v razgret avtomobil, ki je bil nekaj ur izpostavljen močnemu soncu. Takrat odpremo vsa okna, prižgemo klimo in od vročine sopihamo kot lokomotive. A to še vedno ni nič v primerjavi s tem, kako se počuti kužek, zaprt v avtomobilu. Če bi se morala odločiti za najprimernejšo primerjavo, bi bila to savna. Dvomim, da bi kdo zdržal več ur v vroči finski savni. Navadno zdržimo 10 do 15 minut, nato pa se nam že hudo vrti od vročine. A psi se tako nekako počutijo v zaprtih in vročih avtomobilih. Za nameček pa tam preživijo krepko več kot 10 minut, včasih celo nekaj ur! V avtomobilu, ki poleti stoji na soncu, se temperatura giblje med 50 in 70 stopinjami Celzija. Verjetno pojasnila kako zelo vroče je to, niso potrebna.

Pred kratkim se je zopet poročalo o dveh primerih, ko so našli kužke v zaprtih avtomobilih. Seveda večina lastnikov tega ne počne, a najdejo se tudi taki, ki ubogega kužka pustijo na soncu. Vedno znova se poraja vprašanje, kaj storiti v takem primeru. V večini primerov gre namreč za življenje ali smrt. Pri visokih temperaturah pes hitro dehidrira, zaradi česar ni prav nič nenavadnega, če pogine. V kolikor psa peljete s seboj po opravkih, naj gre zares z vami, saj se mu v avtu slabo godi.

In kaj storiti, če v avtu opazite kužka, ki hlasta za zrakom? Za tovrstne primere obstajajo posebni postopki, ki vas kot rešitelja vsaj delno obvarujejo pred kršenjem pravil. Veterinarska inšpekcija predvideva uradni protokol, ki naj bi se ga držali. Protokol pravi, da če posameznik opazi zaprto žival v zaklenjenem in pegretem vozilu, pravilno ravna, če o tem obvesti Policijo ali Upravo Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Vendar se tukaj vse skupaj nekoliko zaplete. Dobro vemo, da so uradni protokoli javnih služb precej zakomplicirani in znajo trajati predolgo. Inšpektor, pristojen za primer, mora najprej o zadevi obvestiti vse vpletene službe, vključno s policijo, poskrbeti za predajo vseh informacij in odrediti ustno odločbo v skladu s svojimi pooblastili. Nato je na vrsti policija, ki naj bi poizkušala čim prej izslediti lastnika vozila in v njem zaprte živali. Če vsi zgoraj omenjeni postopki ne obrodijo sadov, imajo policisti pravico, da v vozilo vstopijo s silo. Po domače povedano, šele nato lahko policisti razbijejo steklo vozila in osvobodijo kužka. Kljub dobremu namenu, lahko vse skupaj traja predolgo. Seveda je jasno, da policisti kar vsem povprek ne morejo razbijati avtomobilov, vseeno pa gre za življenje živali.

Žal pa se pogosto zgodi, da zgoraj omenjeni protokol ne deluje ali je prepočasen. Kaj lahko naredite v tem primeru? Preberite v drugem delu prispevka.

 

Živa Kovačević