Kužek zaprt v vročem avtomobilu? Kaj storiti? – 2. del

3016

kuzek-zaprt-v-avtomobilu-kaj-lahko-storite-2-delV prvem delu prispevka smo predstavili uradni protokol, ki določa kaj narediti, če vidimo psa zaprtega v vročem avtomobilu. Žal pa se pogosto zgodi, da omenjeni protokol ne deluje ali je prepočasen.

Vsi vemo, da so pri reševanju življenja pomembne minute, celo sekunde. V nekaterih primerih je kužek v avtomobilu že na robu življenja, zato je hitro ukrepanje nujno. K sreči lahko posredujemo tudi sami, če ocenimo, da je situacija skrajno resna. Podana so okvirna navodila, ki pojasnjujejo kako ukrepati v takšni situaciji. Najprej seveda preverimo ali je vozilo morda odklenjeno. Razbijati odklenjenega avtomobila res ni potrebno. V vsakem primeru moramo o zadevi obvestiti zgoraj omenjene pristojne organe. Medtem, ko čakamo na policijo in veterinarskega inšpektorja, se lahko pozanimamo o lastniku. Najbolje je najprej preiskati okolico in izprašati mimoidoče ljudi, če morda vedo, čigav je avtomobil. V kolikor se avtomobil nahaja pred trgovino ali nakupovalnim središčem, stopimo do zaposlenih in jih prosimo za objavo o dogodku. Morda se lastnik nahaja v bližini in se bo na obvestilo odzval. V kolikor odziva lastnika in pristojnih organov še vedno ni, nam ne preostane več prav veliko možnosti. Seveda lahko razbijete avtomobilsko steklo, vendar s tem nase prvzemate krivdo za materialno škodo. Seveda materialna škoda ni pomembna, ko se gre za življenje, vseeno pa je dobro, če se vsaj malo zaščitite pred nejevolnim lastnikom vozila.

V enem izmed društev so se pozanimali kaj sploh lahko storijo. Dve ministrstvi, natančneje Ministrstvo za pravosodje in Ministrstvo za notranje zadeve, sta nato podali odgovor, ki nakazuje rešitev. Pravijo, da v skrajnem primeru, kadar je očitno, da je žival v neposredni življenjski nevarnosti, torej je nezavestna, neodzivna ali zelo težko diha in kadar je jasno, da bo strokovna pomoč prišla prepozno, lahko ukrepamo sami. V takem primeru naj bi bil vsak občan upravičen do povzročitve materialne škode, če s tem reši življenje. Torej lahko v skrajnem primeru in če res nič drugega ne deluje, razbijete steklo na vratih vozila in rešite žival pred smrtjo. Tovrstno dejanje smete izvesti, ker je grozeče zlo, torej smrt živali, oziroma hudo ogrožanje zdravja živali, večje od povzročenega zla, torej materialne škode. Vseeno pa si velja zapomniti še nekaj napotkov. Preden se ogorčeni zaradi malomarnosti lastnika, spravite s pestmi nad avto, se zavarujte v nekaj korakih. Najprej fotografirajte ali posnemite dogajanje, torej kužka v avtomobilu. Nato si zabeležite kraj, datum, čas in temperaturo zraka. Preverite ali lahko pridobite še kakšen dokaz, ki vas bo varoval in pričal o nujnosti razbitja stekla. Šele nato se lotite zadeve. Z vsemi dokazi boste imeli namreč veliko več možnosti, da si z rešitvijo življenja ne boste nakopali še nepotrebnih težav in nevšečnosti. Pri razbijanju bodite predvsem pozorni tudi nase in na kužka. Res bi bilo zoprno, če bi pri reševanju kužka poškodovali sebe ali njega. V kolikor se boste znašli v takšni situaciji, vam želimo veliko sreče pri reševalni akciji.

Kadar se kuža znajde v nevarnosti zaradi vročine, poškodbe, pika žuželke ipd. je dobro poznati prvo pomoč za pse ali celo imeti pri roki majhno pomoč v obliki naše brezplačne zloženke Prva pomoč za pse in mačke.

kuzek_narocite

Živa Kovačević