Kremplji ali nohti? Koliko? Zakaj?

Ljudje imamo nohte in mačke imajo kremplje. Kaj pa imajo naši psi? Mnenja ljudi se krešejo, in medtem ko nekateri pravijo, da imajo njihovi psi predolge kremplje, drugi izbirajo primeren lak za pasje nohte. Kakšno pa je strokovno poimenovanje? Ste se že kdaj vprašali, zakaj pravzaprav imajo naši psi kremplje oziroma nohte? Ima vaš pes na vseh tačkah enako število nohtov/krempljev? Jih ima na sprednjih tačkah več kot na zadnjih? Ali pa ima na kakšni celo po dva enaka?

Nohti ali kremplji?

Strokovno gledano sta kremplji in nohti dve različni zadevi. Kremplji so oživčena tkiva, ki vsebujejo krvne žilice, medtem ko nohti to niso. Dokaz tega je krvavenje, če odstrižemo prevelik del kremplja, medtem ko noht ob striženju ne krvavi. Druga razlika je v tem, da so kremplji pritrjeni neposredno na kost, medtem ko nohti rastejo iz struktur v koži, ki nohte hranijo in podpirajo. Razlika pa je tudi v namembnosti. Kremplji služijo plezanju, praskanju, kopánju, borbi in drugih živalskih aktivnostih. Medtem pa so nohti pri ljudeh skozi zgodovino skoraj izgubili svoj pomen, še vedno pa v glavnem služijo kot nekakšna opora prstom. Psi imajo torej, strokovno gledano, kremplje. Kljub temu pa se pogosto uporablja tudi izraz ”pasji nohti”.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Tea Rogan

Viri: