Kopališče za pse v Izoli

2636

V Sloveniji smo nedavno dobili prvo uradno kopališče za pse, ki se nahaja v Izoli. O podrobnostih smo povprašali Občino Izola.

Ideja se je uresničila na pobudo občanov, saj je v Izoli registriranih kar 1350 psov pa tudi obiskovalcev, ki vedno pogosteje sprašujejo o možnostih, da se na počitnicah v Izoli okopajo skupaj s svojimi štirinožnimi prijatelji. Poleg tega gre tudi za uresničevanje Odloka o nadzoru in obveznostih imetnikov živali pri vzdrževanju čistoče javnih površin v Občini Izola.

Občina Izola se zaveda, da kljub dobrim namenom zaradi vzpostavitve reda in čistoče v mestu ne more krčiti prostora za gibanje psov, ampak jim mora priskrbeti  tudi ustrezne nadomestne rešitve. Tako Komunala Izola na občinskih zemljiščih med Parenzano in Petrolovo bencinsko črpalko, ki so primerno oddaljena od naselja, ureja pasji park. Glede na to, da je bila stroka glede postavitve ograje okrog pasjega parka deljena, je Komunala pred kratkim pridobila gradbeno dovoljenje za enostavne objekte. Poleg pasjega parka, kjer bodo psi prosto tekali in se igrali, se je uredilo tudi pasje kopališče.

Kopališče je desno od obalnega zidu proti bivšemu Delamarisu, kjer je dovoljeno voditi psa na plažo. Javno podjetje Komunala Izola je območje pasje plaže  že temeljito očistilo. V prihodnje bo potekalo redno dnevno čiščenje omenjenega območja. Prav tako je na obstoječi cementni podest komunala postavila klopco in koš ter vrečke za pasje iztrebke. Na vhodu v območje bo postavljena še ena tabla s prijaznim pozivom lastnikom psov, da pospravijo za svojimi štirinožnimi prijatelji.

Seveda pa je potrebno za naše ljubljenčke tudi ustrezno poskrbeti. Občinski inšpektorat in redarstvo občine Izola, lahko kaznuje lastnika živali z globo od 50 do 200 evrov, v primeru da skrbnik živali nima vrečke za začasno shranjevanje iztrebkov, zaradi  nenadzorovanega gibanja psov, vodenja psov in ostalih živalih na javnih površinah, kjer je to prepovedano, ali če skrbnik živali ne odstrani pasjih iztrebkov iz javnih površin.

Martina Miklavčič Šumanski
Podsekretar za področje kadrov in komuniciranje
Občina Izola, Kabinet župana