Koliko časa lahko psa pustite samega?

379

To, da imate psa pomeni tudi, da imate dodatno obveznost v dnevu. Vaš urnik se vsaj delno mora prilagoditi vašemu kosmatincu. Seveda pa svojih štirinožcev ne moremo vedno vzeti po opravkih in zgodi se, da nas morajo počakati doma. A koliko časa je pes lahko sam?

 

Upoštevajte mehur vašega psa

Ko se vprašamo, koliko časa je pes lahko sam, ob tem najprej pomislimo, koliko časa lahko pes zdrži brez, da bi šel na stranišče.

Pomagate si lahko s splošnimi pravili:

  • Mladički lahko zdržijo eno uro na vsak mesec starosti (tromesečni mladič denimo zdrži tri ure),
  • Odrasli psi, starejši od enega leta zdržijo do 8 ur, a je idealno, da urina ne zadržujejo dlje od 6 ur,
  • Starejši psi oziroma seniorčki zdržijo načeloma 2 do 6 ur; odvisno od velikosti in zdravstvenega stanja.

 

Poskrbite za zadostno količino gibanja

Z gibanjem poskrbite za zdravje vašega psa, obenem pa preprečite dolgčas in posledično neželeno vedenje takrat, ko je pes sam doma. Če psa ustrezno utrudite, bo ta spal takrat, ko vas ni in vam ne bo uničeval pohištva ali počel drugih “neumnosti”. Koliko gibanja pes potrebuje je odvisno od psa do psa. Opazujte svojega kosmatinca; tako boste najlažje videli, kdaj je utrujen.

Preverite Kužkovo ponudbo igrač, s katerimi boste zaposlili svojega kosmatinca, če vam primanjkuje idej za aktivnosti pa imamo na to temo tudi izvrstno knjigo 101 način za več aktivnosti z vašim psom.

 

 

Psa je potrebno utruditi tudi mentalno

Poleg fizične zaposlitve kosmatinec potrebuje tudi mentalno. Sploh pri bolj inteligentnih pasmah je pomembno, da z mentalno aktivnostjo preprečite neželeno vedenje in poskrbite za srečnega psa. 

Štirinožca pred odhodom učite nove trike, vadite poslušnost ali se domislite zabavnih aktivnosti, pri katerih je potrebno delo z nosom.

 

Zaposlitev, ko vas ni doma

Tudi, ko že odidete od doma, lahko psu pripravite zanimivo zaposlitev. Lahko mu po stanovanju skrijete brikete, ki jih kuža potem mora iskati. Poleg tega mu lahko pustite kakšno interaktivno igračo ali žvečilni priboljšek, ki bodo psa zaposlili v času, ko boste zdoma.

 

Koliko časa je pes lahko sam?

Na vprašanje ne obstaja univerzalnega odgovora; veliko je odvisno od potreb vašega kosmatinca. Vsekakor pa je pomembno, da se prilagajate svojemu štirinožcu ter, da ga na samoto navajate počasi in postopoma. V družini se zorganizirajte tako, da bo vaš kuža čim manj sam in, da dnevno dobi vse, kar potrebuje.

 

Veronika Sivka

 

VIRI:
www.rover.com
www.akc.org