Kaj morate vedeti, če si želite kodra (pudelj)?

2999

Pudelj je pasma, ki jo pozna praktično cel svet. Ti psi so znani predvsem po svojem videzu; zaradi posebne dlake jih lahko strižemo na unikaten in poseben način, zaradi česar so kodri prava atrakcija. A poleg videza jih odlikuje tudi izjemno ljubeč karakter, zato so odlični življenjski sopotniki in družinski psi. Vseeno pa morate poznati nekaj dejstev, preden si tako pasmo omislite.

 

Pasmo poznamo v več različnih velikostih

Koder obstaja v več različnih velikostih. Pri nas so znane predvsem štiri različice. Največji je kraljevi pudelj, sledi mu standardni oziroma srednji, nato pa še pritlikavi in “toy koder”. Pri mladičih včasih težko ločimo, v kakšno velikost bo pes zrastel, zato pogosto prihaja do prevar; nepridipravi prodajajo večje pse pod pretvezo, da so manjši, ko pes odraste pa vidite, da ste bili izigrani. Zato je še toliko bolj pomembno, da psa kupujete samo in izključno pri preverjenih vzrediteljih.

Naj opozorimo tudi, da manjši pes ne pomeni nujno tudi manj dela. Tudi, če se odločite za manjšo verzijo kodra, pes potrebuje gibanje, pozornost in vzgojo.

 

Vir: HubPages

Pudelj je precej občutljiva pasma

Ti psi so zelo nežni in izjemno slabo se odzivajo na grobo vzgojo. Radi bodo delali z vami, a le, če boste uporabljali pozitivno motivacijo. Če se odločite za bolj grob pristop, pes ne bo imel volje do dela, pojavi pa se lahko tudi (samo)destruktivno vedenje.

Poleg tega so kodri (sploh manjše različice pasme) občutljivi na mraz in pretirano vročino. Pasma vsekakor ni primerna za zunanje bivanje in se veliko bolje počuti v hiši. Primerni so tudi za bivanje v stanovanju.

 

Ti psi so zelo pametni

Čeprav morda ne deluje tako, je pasma ena najbolj inteligentnih, kar jih poznamo. Izredno hitro dojemajo in ob ustreznih metodah je učenje pravi užitek. Z veseljem delajo in se radi učijo novih trikov, odlično pa se znajdejo tudi kot delovni psi. Največkrat so uporabljeni kot terapevtski psi, priljubljeni pa so tudi v nekaterih kinoloških disciplinah.

 

Slabo prenašajo samoto

Pudlji naravnost obožujejo družbo in pozornost svojih ljudi. Z veseljem se vam bodo pridružili po najrazličnejših opravkih; od sprehoda po mestu in “kofetkanja”, pa do dogodivščin v naravi in raznih aktivnostih. Veliko slabše pa prenašajo samoto. Če so predolgo sami, lahko to vodi v (samo)destruktivno vedenje.

 

Njihova dlaka potrebuje posebno nego

Dlaka teh psov je zelo posebna, zato potrebuje tudi posebno nego. Lastniki se največkrat odločijo za redne obiske pasjega frizerja, saj je to najbolj priročno in praktično. Dober frizer bo poskrbel za ustrezno nego, vseeno pa je na vas, da kosmatinca redno češete z ustrezno krtačo.

 

Več o pasmi si preberite tukaj.

 

Veronika Sivka

 

VIRI:
www.akc.org
www.dogtime.com