Kdo so pastirski psi?

V zadnjem času je veliko govora o problematiki napadov zveri na pašne živali in povzročanju škode. Obstaja več načinov, kako zavarovati pašne živali pred zvermi: nočno zapiranje živali v hlev ali stajo, visoke elektromreže, elektroograje, varovanje s pastirji in pastirskimi psi. Najbolj učinkovita je kombinacija več različnih načinov, na primer elektromreže in pastirskih psov. Preprečevanje nastanka škode je dolgoročna rešitev, medtem ko je odstrel le kratkoročno zmanjšanje številčnosti plenilcev v okolju. V tokratnem članku bomo podrobneje predstavili značilnosti in delo s pastirskimi psi.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Eva Vrčkovnik

VIRI
Berce T., Zahariaš K., Sedmak A., Bragalanti N. Pastirski psi – Priročnik projekta LIFE DINALP BEAR. Ljubljana 2018: Zavod za gozdove Slovenije.
Emeršič M., Zahariaš K. Pastirski psi – varuhi črede. Ljubljana 2011: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta.
Berce T., Černe R. Reja domačih živali in sobivanje z zvermi – Varovanje drobnice pred velikimi zvermi. Ljubljana 2016: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.