Kdaj je čas za obisk veterinarja?

1050

Kako enostavno vprašanje na prvi pogled. Pa niti ni. Ljudje so pogosto zmedeni in se nikakor ne morejo odločiti, ali je že čas za obisk veterinarja ali bi mogoče še malo počakali. Še dan ali dva. Mogoče pa samo od sebe mine. Tudi sama sem kot velika ljubiteljica in ponosna skrbnica pasjih, mačjih in še kakšnih živalskih prijateljev v srednji šoli pogosto obupavala, medtem ko sem tehtala resnost situacije. Skrbelo me je, da bodo veterinarji mislili, da pretiravam in sem histerična, a po drugi strani takrat nisem vedela, kako resni so simptomi.

Danes gledam na to skozi oči veterinarja in lahko rečem, da se prevečkrat zgodi, da so skrbniki predolgo čakali, pa ne zato, ker bi jim bilo vseeno, ampak so se znašli pred istimi težavami, kot sem se nekoč tudi sama.

Glavni razlogi, zakaj ljudje odlašajo z obiskom pri veterinarju, so naslednji:

1) Verjamejo, da »se bo žival izmazala«. A žal ni tako. Živalsko telo deluje podobno kot človeško in si samo ne more pomagati. Treba je opraviti preiskave, postaviti diagnozo in določiti pravilno terapijo.

2) Verjamejo, da bodo žival samo mučili, če jo peljejo k veterinarju. Če je hudo bolna, ji tako ni pomoči. Tudi to seveda ni res. Veterinar bo ocenil, v kakšnem stanju je žival, in gotovo ne bo opravljal nobenih nepotrebnih, bolečih preiskav. Včasih gre resnično za kakšno hudo bolezen, pa je vseeno dobro vedeti, da smo naredili vse, kar smo lahko in kaj lahko pričakujemo.

3) Denar. Cena zdravljenja je bistveno manjša, če se le-to začne pravočasno, v zgodnji fazi bolezni. Bolj ko je bolezen napredovala, večji bodo stroški. Pa tudi veterinarji smo samo ljudje, ki imamo prav tako radi živali in nam je njihovo počutje na prvem mestu. Vsak veterinar se bo z vami pogovoril, med drugim tudi o stroških.

4) Ko bolezen napreduje, je ljudem nerodno, ker jih je strah, da jih bo kdo obsojal. Tudi temu ni tako. Bolje pozno kot nikoli. Pomembno je vedeti, da smo naredili vse.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Zora Kučuković, dr. vet. med.

 

Objavljeno v osmi številki revije Kužek