Katere praznične rastline so strupene?

509

December je v polnem razmahu, mesta so okrašena in tudi domovi že dobivajo praznično podobo. Ob prazničnem okraševanju poleg vseh lepih okraskov, krogel in trakov, domove mnogi okrasijo tudi z različnimi prazničnimi rastlinami. Pa vendar se moramo kot lastniki psov zavedati, da niso vse praznične rastline psom prijazne, zato je pomembno, da ob uporabi le teh dobro premislimo o uporabi in postavitvi le teh. Katere praznične rastline pa so za kužke strupene in kaj lahko povzročajo, pa boste spoznali v spodnjem prispevku.

Bela omela ali mistletoe

Tradicionalni poljub pod belo omelo, ki je prikazan v skoraj vsakem božičnem romantičnem filmu, pa je za lastnike psov lahko velika nadloga, saj je bela omela za pse tudi izredno strupena. Ob zaužitju povzroča bruhanje, drisko, padec krvnega tlaka, težave z dihanjem, oslabljenost telesa in celo spremembe v obnašanju. Iz tega razloga je uporaba le te za dekoracijo doma močno odsvetovana, saj lahko jagode bele omele padejo na tla, kjer so lahko dostopne kužku.

Amarilis

Amarilis je prelepa rastlina, ki zacveti znotraj hiše v zimskih mesecih in se ponaša s prelepimi nežno rožnatimi cvetovi, ki spominjajo na lilijo. Kljub njeni lepoti pa je amarilis za kužke strupena, največ strupene snovi pa se skriva v njeni čebulici. Ob zaužitju lahko povzroči drisko, bruhanje, bolečine v prebavnem taktu, prekomerno slinjenje, izgubo apetita, tresavico in izgubo telesne teže. Vsekakor je ključno, da se ob tem hitro odzovemo in psa nemudoma peljemo k veterinarju, sploh v primeru, če zaužije čebulico. Seveda pa se tej rastlini ni potrebno popolnoma odpovedati, pomembno je samo, da jo hranimo izven pasjega dosega in po cvetenju cvetove tudi odstranimo.

Božično drevo

Božično drevo ali je res strupeno za psa? Božično drevo sicer za psa ni strupeno, lahko pa mu povzroča kar nekaj nevšečnosti. Nevšečnosti po navadi povzročajo prevelike količine zaužitih drevesnih iglic bora, smreke ali jelke, saj lahko ovirajo njihov prebavni takt, sprožijo bruhanje, drisko in celo razdražijo njihov želodec, za kar je krivo eterično olje, ki se nahaja v samih iglicah. Če pa izberemo umetno božično drevesce pa še vedno, lahko zaužitje umetnih iglic povzroča prebavne težave ali v redkih primerih celo zaporo v prebavilu, pri čemer je potrebno hitro ukrepanje, da ne pride do pogina.

Zavedati se moramo, da nekateri psi iglic ne bodo uživali, spet drugi bodo, odvisno od psa. V primeru, da kuža rad uživa iglice, lahko božično drevo postavimo na manjšo mizico, kamor bodo lahko kasneje iglice odpadale. Pomembno je tudi, da v prostor, kjer je božično drevesce, kužka nikoli ne puščate samega.

Božična zvezda

Božična zvezda je za veliko večino ljudi obvezen del praznične dekoracije, a je na žalost za kužke strupena. Ob zaužitju sproža blage prebavne težave, ki pa na srečo niso življenjsko ogrožajoče. Kljub temu je priporočljivo, da postavite božično zvezdo izven dosega svojega kužka.

Bodika

Prelepa zimzelena bodika z lepimi zelenimi bodičastimi listi in živo rdečimi jagodami je prelepa dekoracija za praznični čas, pa vendar je rastlina v celoti za kužke zelo strupena. Ob zaužitju povzroča bruhanje, drisko, tresavico, izguba apetita, bolečine v trebuhu in dehidracijo. Ob sumu na zastrupitev z bodiko je obvezen nujen pregled pri veterinarju, ki bo ob ugotovljeni zastrupitvi tudi ustrezno ukrepal.

 

Vesna Kropf

VIRI:

www.thekennelclub.org.uk

www.petmd.com