Katere izdelke za nego psa potrebuje vsak pasji skrbnik?

1021

Nega psa je bistvenega pomena za ohranjanje zdravja psa. V osnovno nego psa uvrščamo nego pasje dlake, tačk, zob, ušes, oči in gub. Kater izdelki za nego psa so primerni je odvisno od same pasme, starosti in aktivnosti kužka čez dan.

Izdelki za nego dlake

Nega pasje dlake je odvisna od same starosti, aktivnosti in pasme psa, ki tudi določa sam tip dlake in lastnosti le te. Ne glede na vrsto dlake je nujno potrebna redna nega, ki vključuje občasno kopanje in redno krtačenje, pri nekaterih pasmah pa tudi striženje.

Pasji šampon

Kopanje psa je ključnega pomena za ohranjanje zdravja pasje dlake. Ob tem pa se mnogim lastnikom v glavi poraja vprašanje, kateri pasji šampon uporabiti. Pri psih lahko šampon prilagajamo glede na starost in aktivnost psa, dolžino in barvo dlake pa tudi glede na zdravstvene težave.

Eden pomembnejših kriterijev za izbiro šampona je starost kužka. Pasji mladički imajo bolj občutljiv kožušček zato zanje uporabljamo nežnejši šampon. Priporočamo uporabo naravnega šampona, ki z izvlečkom kamilice, deluje na kožo pomirjajoče in je ne draži, hkrati pa daje dlaki mehkobo in sijaj.

umivanje kužka

Tudi pri odraslih psih je dobro uporabiti naraven nevtralen šampon. Če se kuža večkrat umaže ali ga želimo pogosteje okopati pa moramo uporabiti šampon, ki ne poškoduje naravnega zaščitnega sloja kože.

Šampon lahko prilagodimo tudi sami barvi pasje dlake. Šampon za svetlo dlako  poleg mehkobe in lahkotnosti, ki jo daje dlaki, poudari tudi njeno belino. Šampon za temno dlako pa oživi naravno barvo, dlaki daje mehkobo in preprečuje njeno izpadanje.

Krtače za krtačenje pasje dlake

Za dobro zdravje pasje dlake je ključnega pomena redno krtačenje. Glede na zahtevnost dlake pa moramo izbrati primerno krtačo.

Dolgodlaki psi potrebujejo redno krtačenje, saj se lahko v nasprotnem primeru dlaka hitro zavozla. Za dolgo dlako je priporočljiv kovinski glavnik, ki odstrani umazanijo in večino odpadle dlake. Obenem pa je priporočljiva tudi uporaba glavnika, namenjenega razčesavanju in redčenju dlake.

Psi s kratko dlako ne potrebujejo pogostega krtačenja, zato je nega takšne dlake lažja. Pri njih se ponavadi za krtačenje uporablja gumijasta krtača, ki s svojo mehkobo ustvarja udoben občutek in preprečuje prekomeren pritisk na kožo.

Izdelki za nego tačk

Striženje krempljev 

K negi tačk spada redno striženje krempljev.  Za to lahko uporabljamo posebne klešče za striženje krempljev, brusilnik in/ali manjšo pilico, s katero pobrusimo morebitne ostre dele kremplja. Velikost klešč je odvisna od same velikosti kužka.

Striženje-dlake-okoli-šapic

Mazilo za zaščito pasjih blazinic

Pasje blazinice so najbolj izpostavljeni predel pasjih tačk, ki s časom postanejo vse bolj trde, hrapave ali celo razpokane. Njihova nega je zato še posebej pomembna. Blazinice čistimo s toplo vodo in redno vlažimo z naravnimi mazili (na primer naravno smrekovo mazilo).

Izdelki za nego zob

Pasja zobna ščetka

Veliko težav z zobmi pride zaradi neredne ustne higiene psov, za kar je priporočljiva uporaba pasje zobne ščetke. Kot pri ljudeh, s ščetkanjem zob odstranjujemo morebitne nečistoče, ki lahko ostanejo v ustni votlini. Hkrati pa s tem preprečimo nastajanje zobnih oblog, ki lahko vodijo v gnitje zob ter slabega zadaha. Uporabljamo lahko naprstno zobno ščetko ali pasjo zobno ščetko na palčki.

 

Avtor: Vesna Kropf

Viri:

kuzek.si

www.backyarddogboarding.com

www.preventivevet.com