Kaj mi barva oči mojega psa pove o njem?

1252

Barva oči psov je lahko tako kot pri ljudeh različna. Prav tako so lahko različni tudi njeni odtenki in je že v naprej določena. Nekatere pasme so znane po tem, da imajo specifične barve oči, npr. haskiji. Na barvo pa lahko vpliva tudi genetika in barva dlake.

Rjava barva

Rjava barva pasjih oči je najpogostejša in vsebuje veliko melanina. Več kot ga je, temnejše so oči. Psi imajo že genetsko veliko količino melanina, zato je ta barva najpogostejša in ostane tudi pri mešanju različnih pasem. Pasme, ki imajo značilne rjave oči so pomeranci, beagli, nemški ovčarji, labradorci, zlati prinašalci in bokserji.

rjave pasje oči
Rjave pasje oči

Oči barve jantarja

Jantar je zlato-rjave barve in se pogosto pojavi pri številnih pasmah. Predvsem pri tistih, ki imajo dlako v barvi jeter.

Modra barva

Psi imajo modre oči iz dveh razlogov – zaradi barve dlake in merle gena. Merle je genetski vzorec, ki se kaže kot lisasta dlaka in modre oči. Psi z modrimi očmi so lahko dovzetnejši za nekatere zdravstvene težave (gluhost-gen merle). Pasme, ki imajo pogosto modre oči so francoski buldogi, haskiji, weimaranerji, šetlandski ovčarji, dalmatinci, border colliji, avstralski ovčarji in valižanski ovčarji (corgiji).

Oči barve hazel (barva lešnika)

Ta barva se pogosto pojavlja pri pasmah, ki imajo lahko tudi modre oči. Je zelo redka barva, a se lahko pojavi pri pitbulih, labradorcih, haskijih in ameriških stafforskih terierjih.

Zelena barva 

Zelena je najredkejša barva oči pri psih. Genetski vzorec merle, ki omogoča modro barvo oči, prav tako vpliva na zeleno. So pa psi, ki imajo zeleno barvo oči zelo dovzetni za različne zdravstvene težave. Zelene oči se lahko pojavijo pri labradorcih, francoskih buldogih, aljaških malamutih, beaglih in nekaterih mešančkih.

Heterokromija

To je stanje, ko ima pes očesi dveh različnih barv, kot posledica pomanjkanja pigmenta v enem od očes. Pojavi se pri kar nekaj pasmah in je dedno. Razvije se lahko že ob rojstvu ali kasneje zaradi bolezni. Heterokromijo lahko opazimo pri haskijih, avstralskih ovčarjih, nemških dogah, border collijih, shih-tzujih in čivavah.

Kakšne barve oči pa ima vaš pes?

Avtor: Eva Tomažin

Vir:

www.hepper.com