Kašelj pri psih

3514

Najbolj osovražen zvok v zadnjih časih je zagotovo zvok kašlja. Zvok pasjega kašlja pa še posebej sproži številne alarme in rdeče luči pri večini pasjih skrbnikov. Je morda moj kužek bolan? Se mogoče duši? Ima kakšno nalezljivo bolezen? Bi moral k veterinarju? To so pogosta vprašanja, ki si jih zastavljajo skrbniki, katerih psi pričnejo občasno ali pogosteje kašljati.

Kašelj pri psih ima lahko več vzrokov. Nekateri med njimi so potencialno nevarni za zdravje vašega ljubljenca.  Pa poglejmo, kaj morate vedeti o vzrokih kašlja pri psih in kako ukrepati.

Zakaj psi kašljajo?

Psi raziskujejo svet z nosom. In občasno seveda tudi z usti. Pogosto se lahko zgodi, da pride pes v stik z različnimi stvarmi, vključno s prahom, mikrobi, travami in drugimi predmeti, ki ležijo na tleh. Vse te stvari lahko pri psu povzročijo kašelj. Zato je mnogokrat težko ugotoviti ali je kašelj pri psu znak resnega stanja ali pa si vaš kužek le čisti grlo.

Občasen kašelj je običajno pasje vedenje in ne bi smel vzbujati skrbi. Ponavljajoči se kašelj, pa je lahko znak resnejših težav. Zlasti takrat, ko kašelj spremljajo spremembe v dihanju.

Vrste pasjega kašlja

Eden od način prepoznavanja kašlja pri vašem psu je, da veste v kakšnem vzorcu se pojavlja in kakšen je.

Če želite svojemu psu zagotoviti hitrejše okrevanje in postavitev diagnoze, se preden psa odpeljete k veterinarju, vprašajte naslednja pomembna vprašanja:

  • Je kašelj globok, suh?
  • Je močan?
  • Je kašelj moker, vlažen? Se ob kašlju pojavljajo izločki?
  • Je kašelj odmevajoč, piskajoč?
  • Ali pes kašlja v spanju?

Pozitiven odgovor na postavljena vprašanja, namreč kaže na določeno zdravstveno težavo pri psu.

Ko pokličete veterinarja, mu kašelj svojega psa opišite. S tem bo veterinar lažje ocenil ali gre za nujno pomoč ali nalezljivo bolezen kot je kužni kašelj ali virus pasje gripe.

Pogosti vzroki za kašelj pri psih

Kužni kašelj

Globok, suh, odmevajoč kašelj pri psu, je lahko simptom kužnega kašlja, poznanega pod imenom »Kennel cough«. Kužni kašelj je zelo nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije ali virusi. Običajno povzroča le blago bolezen in nelagodje. Lahko pa se spusti v pljuča in povzroči resne težave kot sta pljučnica ali kronični bronhitis.

Psi se lahko kužnega kašlja nalezejo kjerkoli, kjer je veliko psov na enem mestu. Običajno kužni kašelj ni huda bolezen, a vam lahko veterinar vseeno predpiše zdravila za lajšanje kašlja. Obenem je priporočeno, da svojega psa ne izpostavljate drugim psom, dokler nalezljiva faza bolezni ne mine.

Vneto grlo

Zelo visoko zveneči kašelj, lahko kaže na draženje zgornjih dihalnih poti, okužbo ali celo delno blokado. Pes ima lahko vneto grlo zaradi okužb ust ali sinusov, lahko pa se mu v grlu zatakne tujek, ki povzroča nelagodje in vneto grlo.

Tuji predmeti v grlu so nevarni in preprečujejo pravilno dihanje in požiranje. Tujek, ki se prebije v požiralnik vašega psa pa je lahko tudi smrtno nevaren in zahteva takojšnjo veterinarsko pomoč.

Težave s pljuči

Vlažen, produktiven kašelj je lahko simptom težav s spodnjimi dihalnimi potmi in pljuči. Če ima vaš kužek ob kašlju moker, grgrajoč zvok je to lahko znak, da ima pes v dihalnih poteh vodo. v nasprotju z drugimi kašlji, je v tem primeru dihanje oteženo tudi, ko pes ne kašlja.

Takšno stanje zahteva takojšnjo veterinarsko pomoč.

Pljučnica običajno prizadene pse z nerazvitim ali oslabljenim imunskim sistemom, ne glede na starost psa. Vzrokov za pljučnico je veliko, vključno z bakterijami, virusi, paraziti, glivicami ali aspiracijo. Aspiracija je posledica vdihavanja tujkov po bruhanju ali izpostavljenost toksinom, kot so naftni derivati/bencin.

Kolaps sapnika

Mnogo mini in zelo majhnih pasem psov, je bolj nagnjenih k tveganju za propad sapnika. Prav tako, so h kolapsu sapnika bolj nagnjeni psi s prekomerno telesno težo. Eden od simptomov kolapsa sapnika je kašelj, ki zveni, kot da bi pes gagal. Običajno se ta kašelj poslabša, če psa vlečemo za ovratnico in med vadbo v vročem in vlažnem vremenu.

Srčno popuščanje in srčne bolezni

Mnogi psi se soočajo z boleznimi srca. Kadar srce ne deluje pravilno in ne črpa tekočin po telesu, se lahko prične tekočina kopičiti v pljučih. To lahko privede do srčnega popuščanja.

Psi pasme kavalir princa Charlesa so bolj nagnjeni k srčnim boleznim. Zanje je značilno, da pričnejo kašljati, ko bolezen napreduje. Ta vrsta kašlja se pojavlja takrat, ko pes spi ali leži in se tekočina kopiči v pljučih.

Tak kašelj, je resen simptom, zato se s svojim veterinarjem čim prej dogovorite za pregled in možnosti zdravljenja.

Manj pogosti vzroki kašlja pri psih

Do sedaj našteti vzroki za kašelj pri psih, so resni, zahtevajo resno in odgovorno ukrepanje. Obstaja pa nekaj manj pogostih vzrokov kašlja, ki jih želi vsak veterinar ob pregledu izključiti.

  • Srčna glista.
  • Virus pasje gripe.
  • Kronični bronhitis.
  • Rak.

Kdaj poklicati veterinarja?

Ko opazite, da vaš pes kašlja v nekem zaporedju, pogosteje in močneje, pokličite svojega veterinarja. Kakršenkoli vzrok obstaja za pasjim kašljem, ga je možno zdraviti. Prej ko psa odpeljete k strokovnjaku s tega področja, prej se bo vaš kužek počutil bolje.

Zgodaj zdravljen kašelj pri boleznih kot so srčna glista, kuga ali bolezni srca lahko izboljša prognozo  pri vašem štirinožnem kosmatincu.

Zdravljenje kašlja pri psih

Kašelj pri psih, je običajno ozdravljiv. Preden lahko veterinar pozdravi vašega psa, mora diagnosticirati osnovni vzrok kašlja. Diagnoza se lahko postavi na osnovi kombinacije testov in kliničnih znakov. Pomembno je, da dobro sodelujete s svojim veterinarjem in se dosledno držite poteka zdravljenja. Le tako, lahko vaš kužek dobi popolno oskrbo, ki si jo zasluži.

Vaš veterinar bo najprej opravil fizični pregled psa, poslušal bo srce, pljuča vašega ljubljenca, izmeril mu bo telesno temperaturo in po potrebi opravil diagnostične teste, da bi ugotovil, kaj psa moti, kaj je vzrok za kašelj.  Kasneje se lahko vsak skrbnik sam odloči za nadaljnje zdravljenje svojega hišnega ljubljenca.

Deja Drobne

Viri:

pets.webmd.com

pets.webmd.com