Kakšen sladoled je primeren za pse?

kaksen-sladoled-je-primeren-za-pseK sreči je letošnje poletje vroče in sončno, kakršno poletje naj bi bilo. A sredi dneva znajo biti temperature hudo visoke, vročina pa kar nekoliko utrujajoča. Večini nam ob takšnem vremenu zapaše kepica sladoleda ali ledenka. Tudi kužki imajo zelo radi sladoled, kot ste pri svojih ljubljenčkih verjetno že opazili.

Seveda, zakaj ne bi malo sladoleda privoščili še kužkom, ko pa jim je tako vroče. Vsekakor si tudi psi zaslužijo malo sladoledne razvade, vendar moramo vedeti, da še vedno niso ljudje. Sami velikokrat pojemo kaj, kar ni ravno najbolje za naše telo, vendar vse lepo prenesemo in jo odnesemo brez večjih težav. Kužki pa so vseeno malo manjši od nas in pri prehrani bolj občutljivi na njim škodljive sestavine.

Kakšen sladoled je torej primeren za pse in kako ga pripraviti?

Žal večina psov ne prenaša prav dobro večjih količin sladkanega sladoleda z umetnimi aromami in barvili. No, saj tudi ljudem dela težave, če smo čisto iskreni. Kužki ponavadi zaradi napačne izbire sladoleda ali zaradi preveč polizanih kepic dobijo prebavne motnje. Prepričana sem, da vam ni do tega, da bi vaš štirinožni prijatelj zaradi sladke pregrehe driskal, bruhal ali se slabo počutil. Nič od tega se ne bo zgodilo, če boste za svojega psa sami pripravili sladoled, ki bo ugajal tako njegovemu okusu, kot želodčku.

Prvo pravilo je, da se kužkom sladoleda ne odmerja v kepicah, temveč v kockah. Sladoled je najbolje pripravljati v malo večjih posodicah za led ali kar tistih polkrožnih, ki so namenjene za shranjevanje jajc. Ni priporočljivo, da so narejene kocke sladoleda premajhne, saj bi jih znal vaš kužek na mah pogoltniti. Kocke naj bodo torej velike za tretjino kepice človeškega sladoleda. Svojemu kužku lahko prirpavite tudi manjše sladoledne lučke. Lučko na palčki držite v roki, kužek pa bo veselo snedel svojo sladico.

Druga stvar, ki se je je dobro zavedati je, da morda ni najbolje, da kužku v sladoled namešate tisoč stvari hkrati. Še vedno menim, da je manj več in vaš pes bo popolnoma zadovoljen s sladoledom iz treh sestavin. Izbirate lahko med ogromnim številom sestavin, le da se ujemajo. Odsvetovala bi vam mešanje sladkega in slanega. Zakaj? Tudi to je kombinacija, ki že ljudem dela težave pa čeprav se tega morda sploh ne zavedamo. Z razlogom je sladica ločen del obroka in torte ne vržemo v govejo juho. Bljaki, le kdo bi to jedel? Čeprav psi niso tako grozno izbirčni, naj bo sladko vseeno sladko in slano pač slano.

Živa Kovačević