Kako s psom na plažo? – 1. del

kako-s-psom-na-plazo-1-delPoletje je in mi smo še vedno pri poletnih pasjih temah, ki vam bodo v teh dneh prišle najbolj prav. Slovenci imamo navado, da poleti odhajamo na dopust na morje. K sreči živimo v državi, kjer je morje zelo blizu, ne glede na to ali ostajamo v Sloveniji ali se odpravimo v kakšno od sosednjih držav. Zakaj bi torej pasji prijatelji ostajali doma, če jih z lahkoto vzamemo s seboj. Kužki radi preživljajo čas z nami, zato so ponavadi prav veseli odhoda na morje.

Če gre kužek z vami na morje, ga boste verjetno vzeli s seboj tudi na plažo. Verjamem, da ste odgovorni lastniki, ki vedo kako poskrbeti za svojega kužka na plaži, vseeno pa danes podajam nekaj nasvetov, ki vam bodo lahko v pomoč. Preživljanje časa s kužkom na plaži je lahko za nas zelo prijetno, vendar moramo poskrbeti, da bo prijetno tudi zanj.

Močno sonce in senca

Kužki radi poležavajo na soncu in tekajo sem ter tja, ne glede na vreme. Vendar moramo vedeti, da vročino prenašajo veliko slabše kot ljudje. Ko je nam vroče, se začnemo potiti. Ponavadi si privoščimo mrzlo pijačo, skok v morje ali pa poležavamo v senci. Kužki pa se ne potijo tako kot ljudje. Kužki se hladijo čez jezik in ne skozi kožo. Verjetno veste, da je vašemu psu že hudo vroče, če ima jezik do tal. To je približno tako, kot da bi vam znoj že zalival oči. Psi tudi ne morejo odvreči svojih kožuščkov, kot mi slečemo oblačila. Ženske z dolgimi lasmi verjetno veste, kako vroče vam je poleti v glavo. Tisit, ki imate kratke lase in bi radi preizkusili kako to izgleda, si dajte na glavo volneno kapo. Kužkom je tako vroče po celem telesu. Zato morate na plaži vedno poiskati senco, v kateri bo vaš pes na varnem pred močnim  soncem. Če odhajate na plažo, ki nima sence, jo boste morali narediti sami. Pomagate si lahko z vrsto predmetov, od dežnikov (oziroma senčnikov), do provizorično postavljenih šotorčkov. Kot drugo je močno sonce seveda škodljivo tudi za pse, saj lahko opeče tudi njih. Na predelih, kjer imajo veliko dlake je to manj verjetno. Opeklinam so bolj izpostavljeni predeli z manj dlake in seveda kratkodlaki kužki. Torej poskrbite, da bo vaš kuža imel vedno prostor v senci.

Kopanje

Nekateri kužki se zelo radi kopajo, drugim voda ni preveč po godu. Tistim psom, ki ne marajo kopanja, prihranite neprijetno siljenje z vodo. Če bo pes hotel v vodo, bo šel, drugače ni nobene potrebe po tem, da bi ga silili. Načeloma kužki sledijo svojim lastnikom in jih oponašajo. Torej bodo tudi plašni kužki slej kot prej prikorakali do vode in zbrali pogum za srečanje z morjem. Takrat je dobro, da ste ob njem, da se ne bo bal prvih čofotljajev.

Nekateri psi so popolnoma zaljubljeni v vodo in bodo hoteli v morju preživeti kar cel dan. Tudi to seveda ni najbolj pametno, saj nad morjem več kot očitno ni nobene sence. Kužka po plavanju povabite na skupno poležavanje v senco.

Nekateri psi so zelo ubogljivi, drugi pa so male svojeglave trmice. Pri trmicah morate biti še malo bolj pozorni. V kolikor se vaš kuža odloči, da jo bo kar sam odmahal daleč od obale, mu morate to seveda preprečiti. Na poti bi mu lahko zmanjkalo moči, kar ne vodi do ravno najlepšega izida. Če imate samovoljnega kužka, je bolje, da ga peljete v vodo na dolgem povodcu. Tako bo lahko svobodno plaval, obenem pa ga boste še vedno imeli na dosegu roke.

 

Živa Kovačević

 

Vir: pesmojprijatelj.si