Kakšen je pasji okus?

386

Pizza, hamburger, čokolada, pečenka … Ob vsem tem se nam začne cediti slina, kajne? Ljudje imamo 5 razvitih ločenih čutil za tip, vid, voh, okus in sluh, med katerimi je ravno okus tisti, ki nas prepriča v izbiro omenjenih živil. Vendar pa se ljudje naučimo, katera živila lahko uživamo, kakšna hrana nam je všeč in s čim se bomo prehranjevali. Kaj pa naši psi? Kako razvit je njihov okus? Kako oni izbirajo pri prehrani, in kaj je tisto, kar imajo najraje? Če pogledamo oglase, ki oglašujejo pasjo hrano, ali pa pregledamo etikete na njej, smo prepričani, da naši psi natančno vedo kaj si želijo jesti in imajo zato izjemno razvit okus. Pa je to res?

Manj brbončic, boljši okus?

Okus je eden najstarejših čutov, če nanj pogledamo z evolucijskega vidika. Je namreč glavni temelj prehranjevanja, ki pa je bilo ključno za preživetje že takrat, in je še danes. Pasji mladič ima ob svojem rojstvu že izražen tip, vonj in okus, vendar pa slednji potrebuje nekaj tednov, da se popolnoma izoblikuje in izpopolni. Enako kot pri ljudeh, se tudi pri psih razvijejo brbončice, preko katerih zaznavajo različne okuse. Ključna razlika pa je v številu njih; ljudje jih imamo približno devet tisoč, medtem ko jih imajo psi le okoli 1700. Vendar pa znatno manjše število brbončic še ne pomeni, da psi sploh ne okusijo ničesar, imajo namreč druge vzvode, ki jim pri tem pomagajo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Tea Rogan

Viri: