Kako z (majhnim) psom na letalo? – 1. del

kako-z-majhnim-psom-na-letalo-1-delPotovanja so stresna že kadar potujemo sami, kadar potujemo s psom pa še toliko bolj. Pri tem spada potovanje z letalom v čisto svojo kategorijo. Veliki kužki (še vedno) nimajo vstopa v glavno kabino letala skupaj s svojimi skrbniki, zato je letenje zanje še posebej stresno in menim, da se mu je, če je le možno, bolje izogniti. Majhne pse (do 8kg) pa lahko v primerni torbi vzamete s seboj v glavno kabino letala. To kužku precej olajša potovanje, saj ste ves čas ob njem. Kljub temu moramo lastniki potovanje dobro načrtovati, da vse teče gladko.

Kupite primeren potovalni boks oziroma potovalno torbo za psa

Pri izbiri boksa poskrbite, da bo ta zračen, vodoodporen in primeren za potovanja z letalom. Kuža naj ima v njem dovolj prostora, da vstane in se obrne. Kupite ga pravočasno, saj želite, da se vaš kuža nanj navadi že pred poletom. Idealno je, da se kuža v potovalnem boksu počuti udobno in varno, saj vam to zagotavlja mirnejši polet. Da bo boks povezal s pozitivnimi občutki, mu pustite, da ga sam razišče in ga ne silite, da gre vanj, če tega ne želi. V boksu ga hranite in ga v njem odpeljite na kakšno zabavno aktivnost. Tako se bo kuža naučil, da boks predstavlja dobre stvari.

Naučite psa opravljati potrebo na ukaz

Na večjih letališčih imajo posebna mesta, ki so namenjena temu, da psi tam opravijo potrebo. Včasih jih je težko najti, zato je koristno, če se zna vaš kuža olajšati na ukaz. Si predstavljate, da prihitite na mesto, kjer naj bi se kuža pred poletom olajšal, ter živčno gledate na uro, on pa veselo vohlja naokrog in na lulanje niti ne pomisli?

Letalske vozovnice rezervirajte pravočasno

Letalske družbe imajo omejeno število mest namenjenih štirinožnim prijateljem v glavni kabini letala – ponavadi je na voljo 2 – 5 mest. Če boste vozovnice rezervirali prepozno, se lahko zgodi, da za vašega kužka v kabini ne bo več prostora.

Izberite dobre sedeže

Med rezervacijo izberite dobre sedeže – sedeže, ki imajo pri nogah največ prostora za torbo. Po navadi ima pri nogah največ prostora srednji sedež. Če imate to možnost, izberite sedeže ob zasilnem izhodu, saj je v teh vrstah navadno največ prostora pri nogah. Kadar potujete izven sezone, si lahko priskrbite celo sedež v prazni vrsti, kar bo polet še dodatno olajšalo.

Kako rezervirati polet?

Različne letalske družbe imajo različna pravila za potovanje s hišnimi ljubljenci, zato si dobro preberite pravila izbrane letalske družbe. Pozorni bodite na predpisane dimenzije potovalnega boksa in ali lahko rezervirate vozovnico za svojega psa preko spleta, osebno na dan poleta ali s telefonskim klicem. Večina letalskih družb želi, da vozovnico za psa rezervirate preko spleta.

Postopek rezervacije vozovnice za vašega psa:

1. Na spletu poiščite želen let

Prepričajte se, da dovolijo pse v kabinah letal ter si zapišite podatke leta.

2. Pokličite letalsko družbo

Vprašajte ali je na izbranem letu še prostor za vašega psa v kabini letala. Ko izveste, da je prostor, se zahvalite in vljudno prekinite ter se izognite visokim stroškom telefonskega klica. Nato svojo vozovnico rezervirajte preko spleta.

3. Ponovno pokličite letalsko družbo

Takoj, ko rezervirate svojo vozovnico, pokličite nazaj na letalsko družbo, sporočite podatke svoje rezervacije in rezervirajte še mesto za svojega psa. Prosite, da vam pošljejo mail s potrdilom rezervacije. Potrdilo nato natisnite in ga vzemite s seboj na letališče.

Pasji potni list

Pasji potni list je obvezen dokument tako, kot vaš potni list. Za polet boste potrebovali veterinarsko  potrdilo, da je pes zdrav, ki je lahko staro največ 10 dni (pomislite tudi na povratni let!) in dokazilo, da je bil cepljen proti steklini.

 

Nina Bartol

 

Vir: travelhund.com