Kako upočasniti prehitrega pasjega jedca

1071

Nekateri psi jedo počasi, si vzamejo čas, prežvečijo vsak košček hrane in uživajo v vsakem ugrizu. Po drugi strani, pa obstajajo psi, ki hrano pogoltnejo celo naenkrat. Ne da bi se vmes potrudili okusiti, kaj jedo. Jedo tako hitro, da se enkrat obrnete in celoten obrok vašega psa izgine.

Na žalost je tako hitro prehranjevanje za vašega psa precej nevarno. Lahko se namreč zaduši, po jedi bruha ali se počuti nelagodno, napeto.

Napetost v želodcu je pri psu resno zdravstveno stanje. Napihnjenost se pojavi, ko se želodec ali črevesje razširi. Kadar pes prehitro je, skupaj s hrano pogoltne tudi veliko zraka, kar privede do napihnjenosti.

Kako torej upočasniti prehitrega pasjega jedca? Na žalost se z njim o varnem načinu prehranjevanja ne moremo pogovoriti. Vendar obstaja nekaj kreativnih načinov, kako spodbuditi zdravo uživanje hrane pri vašem kosmatincu.

Pričnite kreativno

Za začetek lahko pričnete razmišljati kreativno. Pričnete lahko tako, da obrnete pasjo posodo. Namesto, da hrano, kot običajno, vržete v pasjo posodo, obrnite posodo obratno. Nasujte hrano v obroč, ki obdaja sredino. To bo zagotovo spremenilo pasjo rutino hitrega hranjenja. Na tak način je namreč kužek primoran obračati glavo med hranjenjem, jo tudi dvigniti in zajeti zrak ter pogoltniti nekaj hrane, ki jo je že zaužil.

Tak način hranjenja ne zahteva nobene dodatne opreme in porabe denarja. V kolikor opazite, da psu takšno hranjenje ne ustreza, prenehajte in si omislite kakšno od drugačnih rešitev za preprečitev prehitrega hranjenja pri vašem ljubljencu.

Posoda za počasno hranjenje – slow feed

Na trgu je na voljo veliko različnih blagovnih znamk posod za počasno hranjenje vašega psa.  Ko se odločate za nakup le – te, previdno preberite mnenja o vsaki in se odločite za tisto, nad katero so bili navdušeni tisti uporabniki, ki imajo podobnega psa kot vi.

Posodo za počasno hranjenje lahko naredite tudi sami. Vzemite dve skledi. Ena naj bo eno ali dve velikosti večja od običajne sklede vašega psa. Postavite jo na tla. Nato pa vzemite običajno posodo vašega psa in jo obrnite »na glavo« v večjo posodo. Tako boste ustvarili vrzel med skledama. To vrzel napolnite s hrano vašega psa. Ker je vrzel dovolj velika, da lahko vaš pes doseže hrano, a ne tako velika, da bi jo lahko v trenutku požrl, bo prisiljen jesti počasneje.

Posoda v obliki sestavljanke – puzzle

Puzzle posode so še en odličen način za upočasnitev prehranjevanja vašega psa. Sestavljajo jo različni kotički, v katere se prilega hrana vašega psa. Pri tej posodi je nemogoče, da bi vaš kuža pojedel preveč hrane naenkrat. Na trgu je na voljo veliko možnosti. Od posode, ki jo položite na tla, do igrač, ki med igro razdeljujejo hrano.

Pekač za muffine

Če psu hrano razporedite v več manjših posod, je malo verjetno, da bo lahko pogoltnil vse naenkrat. Ko je hrana razporejena v več delov, se mora pes še dodatno potruditi, da izbeza prav vsak košček hrane. Uporabiti mora svoj jezik in se potruditi ter vzeti čas.

V kolikor imate doma pekač za kakršnekoli druge piškote, lahko uporabite karkoli želite. Pomembno je le, da posoda prisili psa, da si za prehranjevanje vzame čas.

Tudi če usta vašega psa zlahka sežejo v posodo, se obrok kljub temu razdeli v več manjših delov. S tem se odpravi odvečno hlastanje zraka, napihnjenost in prehitro prebavljanje.

Ročno hranjenje

Nekateri psi izredno uživajo, ko jih skrbniki hranijo z roko. Čeprav mnogi skrbniki nimajo nujno časa, da sedijo zraven psa in ga hranijo. Lahko pa čas treninga izkoristite, kot čas obroka. Reden obrok svojega kužka, uporabite kot nagrado med treningom poslušnosti ali med katerim koli drugim treningom.  S tem postane obrok zabaven in varen. Pomembno je, da svojega psa ne hranite med visoko aktivnostjo, saj lahko to privede do neprijetnih zdravstveni stanj, kot je bruhanje.

pes je iz roke

Imate več kot enega psa in opažate konkurenčno hranjenje?

Konkurenčno hranjenje pomeni, da eden ali vsi vaši psi, jedo hitro zato, ker želijo čim prej končati in ukrasti hrano še drugim psom ali pa se bojijo, da bi drugi pes pojedel njihovo hrano.

V tem primeru, lahko uvedete ločeno hranjenje. Enemu psu pripravite posodo na enem koncu sobe in drugemu na drugem koncu. Tako ima vsak pes možnosti jesti iz svoje sklede, ne da bi mu za ovratnik dihal drugi pes.  Če se hitro hranjenje ne neha, pričnite pse hraniti posebej, enega v eni sobi in drugega v drugi.

V kolikor vaš pes trpi za travmo in strahom, da mora hitro jesti je pomembno, da svoje pse hranite redno. To pomeni vsak dan ob točno določeni uri. Obenem je ključno, da svojemu kužku zagotovite dovolj hrane. Če so vaši psi zelo aktivni, bodo nujno potrebovali nekoliko več hrane, kot tisti kužki, ki niso toliko aktivne narave.

Zavedajte se, da lahko prehitro prehranjevanje pri vašem psu povzroči zdravstvene težave.  Bodite pozorni na napenjanje in spahovanje. Ko pes dirka skozi svoj obrok, ob tem poje mnogo zraka. To lahko povzroči neprijetno spahovanje ali izpuščanje plinov. To sicer ni prijetno, ni pa toliko nevarno. Bolj nevarno je, da se vaš pes med hitrim hranjenjem zaduši.  Takrat je pomembno, da poznate osnove prve pomoči za pse.

Z nekaj vaje in vztrajnosti, lahko svojega psa navadite na počasnejše hranjenje in uživanje v obrokih. To pa s sabo prinese bolj zdravega in veselega psa.

Deja Drobne

Viri:

thebark.com

www.dogingtonpost.com