Kako skrbeti za psa s tremi nogami?

1460

Psi s tremi nogami so v zavetiščih velikokrat žal spregledani med bodočimi pasjimi lastniki, saj naj ne bi bili tako “ljubki” kot psi z vsemi štirimi nogami, a temu seveda ni tako. Tudi brez ene okončine lahko živijo normalno pasje življenje, tako kot psi s štirimi nogami.

Kdaj pride do amputacije pasje noge?

Žal se lahko življenje vašega štirinožnega pasjega prijatelja lahko hitro spremeni. Zaradi nesreče, poškodbe, raka ali kakšne druge bolezni lahko vaš pes ostane brez ene noge, kljub temu pa lahko še naprej živi normalno življenje.

Amputacija je potrebna, ko je nemogoče popraviti pasjo okončino, ko je zdravljenje poškodovane okončine predrago in negotovo, ko tumor napade del noge in/ali ko zdravljenje obolele okončine povzroča psu stres in bolečine.
Če mogoče razmišljate o amputaciji noge vašega psa ali pa bi radi posvojili psa s tremi nogami, si preberite nekaj nasvetov, kako biti pasja četrta noga.

Kako pomagati psu po amputaciji?

Prvih nekaj dni ima pes po amputaciji težave z vstajanjem in zato potrebuje vašo pomoč. Omejite mu gibanje in pod njegov trebuh zvijte brisačo, ki mu bo omogočala nekaj dodatne podpore.

[members_only]

Nasveti:

  • Pri odločitvi o amputaciji ni prostora za empatijo. Psi niso enaki kot ljudje in po operaciji hitro okrevajo.
  • Bodite pozitivni. Pes čuti vašo energijo in če boste vi žalostni, bo žalosten tudi pes in s tem mu ne boste nič kaj veliko pomagali.
  • Če vam veterinar predlaga, da pes ni primeren za amputacijo, ampak evtanazijo, pojdite k drugemu veterinarju po mnenje.
  • Prostore, kjer vaš pes pogosto biva, prilagodite psu. Pazite na površine, kjer bi lahko psu zdrsnilo.
  • Pes potrebuje redno gibanje in vzdrževanje telesne teže. Dodatni kilogrami še bolj obremenjujejo sklepe.
  • Spremljajte aktivnost svojega psa in bodite pozorni na znake izčrpanosti.
  • Bodite potrpežljivi. Vsaka žival se prilagaja drugače. Pes, ki izgubi nogo nenadoma, se težje prilagaja na novo situacijo, vi kot njegov skrbnik pa mu boste s svojo potrpežljivostjo in prijaznostjo opora.
  • Zaščitite preostale okončine, z gibanjem ne pretiravajte, ker boste lahko situacijo le poslabšali.

Razmišljate o posvojitvi psa na treh nogah?

Preden se odločite za posvojitev psa na treh nogah, premislite ali bi takšen pes bil primeren za vaš vsakdan. Če že imate doma psa na štirih nogah, ga boste morali sprehajati ločeno, saj pes na treh nogah ne more hoditi tako hitro kot pes na vseh štirih. Posvojitev psa na treh nogah je zelo velika odgovornost. Posvojitev zdrave živali z vsemi nogami je velika odgovornost, posvojitev psa brez ene noge pa še večja.

Posvojitev psa je zelo pogumna odločitev, zato dobro premislite, če boste lahko trinogemu psu ponudili vso podporo, ki jo potrebuje.

[/members_only]

Doroteja Turković

Viri: