Kako psom varno ponuditi kravja ušesa?

428

V zadnjih letih, so postali skrbniki psov vse bolj ozaveščeni o kvalitetnem življenju svojih štirinožnih hišnih ljubljencev. Priboljški, kot je surova koža ali arašidovo maslo, niso tako nedolžni, kot je nekoč veljalo. Veliko priljubljenih priboljškov, ki jih že leta hranimo svojim psom, je pod drobnogledom. In če se sprašujete, ali so kravja ušesa varna za pse, niste sami.

Na splošno veljajo kravja ušesa za varno živilo, zlasti v primerjavi z alternativami, kot so rogovi, kosti in surove kože.

Verjetno si za svojega kužka želite, da se prehranjuje zdravo. To pomeni, da ima redne, polnovredne, kakovostne obroke. Obenem je pomembno, da ima vaš kužek uravnovešeno in raznoliko prehrano, ki mu nudi zanj pomembne vitamine in minerale.

V zadnjih letih se na trgu vse bolj pojavljajo zdravi priboljški, namenjeni našim kosmatincem. Pa ste vedeli, da med priboljške, ki psom niso škodljivi, sodijo tudi kravja ušesa? Seveda. Kravja ušesa so čudovita možnost za odličen priboljšek za psa, ki ne prejema priboljškov vsak dan, ampak le priložnostno.

Na splošno veljajo kravja ušesa za varno živilo, zlasti v primerjavi z alternativami, kot so rogovi, kosti in surove kože. Kljub vsemu obstaja nekaj izjem, na katere morate biti pozorni ob nakupovanju teh okusnih pasjih priboljškov.

Ušesa krav so sestavljena iz hrustanca. So mehka, voljna in ne morejo poškodovati pasjih zob. S svojo sestavo so kot nalašč za pse z občutljivimi zobmi ali za tiste, ki imajo raje nežno, lagodno žvečenje.

Žvečenje kravjih ušes pomaga psom odstraniti zobne obloge in zobni kamen, kar ohranja zdravje zob.

Razlika med kravjimi in prašičjimi ušesi je v tem, da so prašičja ušesa bolj mastna in imajo več vonja. Medtem ko so kravja ušesa razmeroma brez  vonja in jih imajo psi običajno raje.

Pomembno je, da svojemu kužku po žvečenju kakršnihkoli prigrizkov ponudite dovolj vode, ki mu pomaga prebaviti to poslastico.

Najboljša so nepredelana ušesa

Kravja ušesa se običajno prodajajo v prvotni obliki- torej v obliki celega ušesa živali. To je znak, da gre za nepredelano poslastico. Načeloma bi ohranjena oblika pomenila tudi to, da so prisotni naravni okusi in ohranjena hranila v ušesu.

Nekateri dobavitelji surove pasje hrane prodajajo zamrznjena surova ušesa. Spet drugi prodajajo pečena ali prekajena.

Kravja ušesa se predelajo tako, da jih najprej v obratu zamrznejo. Nato jih odtalijo in potopijo v mešanico za razkuževanje ušes in odstranjevanje bakterij. Na koncu se ušesa posušijo in zapakirajo.

Na žalost pa ni predpisov glede proizvodnje kravjih ušes, zato se natančna obdelava lahko razlikuje.

Če imate možnost, je najbolje, da kupite surova ušesa. Če ne, izberite pečena ušesa. Pri kuhanju se bo zagotovo izgubilo nekaj hranil, vendar je boljše to, kot da za svojega kužka izberete prekajena ušesa.

Pri izbiri prehrane in prigrizkov za svojega kužka se vedno izogibajte dimljenim, prekajenim izdelkom. Uživanje prekajenega mesa poveča tveganje za raka, prav tako je takšno meso polno soli.

Boljša prehrana, lažja prebava

Pomembno je, da ostanejo kravja ušesa sestavina, ki je ob hranjenju nespremenjena. Ta priboljšek namreč ne potrebuje nobenih kemikalij in dodatkov. Zato nepredelana in surova ušesa ne povzročajo prebavnih težav.

Vedno bodite prepričani, da so ušesa, ki jih nudite svojemu pasjemu prijatelju, naravna in ne vsebujejo dodatnih kemikalij in konzervansov.

Če imate možnost, lahko kupujete kravja ušesa lokalno. Pozanimajte se, kje v vaši okolici gojijo govedo ter se dogovorite in pogovorite o možnosti odkupa ušes.

Čeprav je na trgu več žvečljivih priboljškov, imajo ušesa vsekakor nekatere prednosti v primerjavi z drugimi priboljški.

  • So dobro prebavljiva.
  • Pomagajo pri čiščenju zob.
  • Odlična alternativa surovi koži.
  • Manj smrdljiva, kot drugi podobni priboljšek (npr. prašičja ušesa).
  • So dovolj mehka, da psu ne morejo zlomiti zob.
  • Vsebujejo manj maščob, kot nekateri drugi priboljški.
  • So naravni vir hondroitina glukozamina. Narejena so namreč iz hrustanca, ki izboljšuje delovanje sklepov.

Obstaja pa tudi nekaj slabosti hranjenja ušes kot priboljškov.

  • Ko vaš kužek že dodobra zgrize ponujeno uho, je možnost zadušitve na majhnih koščkih. Zato ga ob tem vedno opazujte in ukrepajte preden postanejo delčki premajhni.
  • Nekateri skrbniki poročajo o tekočem blatu, po tem, ko svojemu kužku ponudijo kravja ušesa.
  • Kljub nizki vsebnosti, kravje uho vseeno vsebuje nekaj maščob.

Kako ušesa varno ponuditi svojemu kužku?

Ne glede na to, kako kvaliteten in naraven je priboljšek, ki ga ponudite svojemu kužku, se zavedajte, da je ob prekomernemu hranjenju enoličnih jedi še najbolj zdrava hrana, škodljiva.

Ob tem, ko svojemu kužku ponudite kravja ušesa, upoštevajte nekaj ključnih stvari.

Nakupujte previdno.

V nekaterih državah kravja ušesa niso obravnavana kot hrana, zato zanje ne obstajajo nobeni predpisi o predelavi. Lahko se zgodi, da ponekod za njihovo ohranitev in svežino nanje nanašajo kemikalije, ki so v drugih država prepovedane ali celo škodljive za ljudi in živali. Zato je pomembno, da se ob nakupu vedno pozanimate o izvoru in načinu predelava hrane in priboljškov.

Po rokovanju s surovimi kravjimi ušesi si vedno umijte roke in delovne površine.

Zmernost je ključna.

Ušesa so za pse priboljšek. Tudi samo z enim ušesom se kalorije hitro seštevajo in ob pretiravanju sežejo v nebo. Kljub temu, da so kravja ušesa oglaševana kot izdelek brez maščobe, vseeno vsebujejo nekaj maščobe in lahko ob prekomernemu hranjenju povzročijo zdravstvene nevšečnosti. Če ima vaš kuža kakršnokoli bolezen, se o hranjenju kravjih ušes posvetujte s svojim veterinarjem.

Spremljajte vsako žvečenje priboljškov.

Ko svojemu kužku ponudite priboljšek, ga vedno ob tem opazujte. Vsak žvečljiv priboljšek predstavlja tveganje za poškodbe ali zadušitev. Surovi priboljški so posebej znani po tem, da se lahko med žvečenjem odlomi večji kos in povzroči blokade v požiralniku.

Posebej bodite pozorni, če vaš kuža golta hrano in priboljške, lahko se namreč zgodi, da v naglici pogoltne celo uho. Zato psa nikoli ne puščajte brez nadzora med dolgotrajnim žvečenjem.

Ključnega pomena je, da svojemu kužku nudite hrano in priboljške, ki mu ne škodujejo. Pomembno je, da s nobeno prehrano ne pretiravate, saj svojemu ljubljencu s tem zagotovite zdravo in kakovostno življenje.

Drobne Deja

Viri:
https://kipandtwiggys.com
https://www.centralparkpaws.net