Kako izbrati ustrezno ovratnico za psa?

1238

Ovratnica in povodec sta praktično obvezna oprema vsakega pasjega lastnika. Ker na svetu nismo sami, je prav, da imamo psa pod nadzorom in da je ta na povodcu. Tako je najbolj varno tako za vašega psa, kakor tudi za vse okoli vas. Je pa na tržišču malo morje ovratnic in kar malo težko se je odločiti, katera je za vašega kosmatinca najboljša.

Ovratnic je veliko, te pa so različnih barv, vzorcev in oblik. Od vsega je najpomembnejše, da se vaš pes z njo počuti dobro in da je varen.

OVRATNICA ALI OPRSNICA?

Ena izmed glavnih dilem pasjih lastnikov je, ali psu izbrati ovratnico ali oprsnico. Oboje ima svoje prednosti in pomanjkljivosti, je pa veliko odvisno od samega psa. Nekateri lastniki pravijo, da jih kuža bolj vleče na ovratnici, spet drugi pa, da na oprsnici. Načeloma naj bi na oprsnici psa imeli bolj pod kontrolo, prav tako pa si kuža oprsnice praktično ne more sneti in pobegniti. Po drugi strani pa navadno pse oprsnica moti bolj, kakor ovratnica, zato je slednja lahko bolj udobna opcija, sploh, če jo ima pes neprestano na sebi. Ker ima oboje svoj namen in prednosti je idealno, če uporabljate oboje.

PRAVILNO NAMEŠČENA OVRATNICA

Če je ovratnica pretesna, lahko tvegate poškodbe na vratu vašega kosmatinca. Seveda pa ovratnica ne sme biti niti preveč ohlapna, saj se lahko tako pes veliko lažje sname ali pa zatakne za kakšen potencialno nevaren predmet.

Splošno pravilo je, da naj bi med vratom in ovratnico pustili še za 2 prsta prostora, a je tudi tukaj veliko odvisno od psa samega. Pri mladičih je sicer povsem običajno, da jih sprva ovratnica moti, psi, ki so že vajeni ovratnice, pa vam bodo hitro dali vedeti, če jim nekaj ne bo ustrezalo. Opazujte svojega kosmatinca in če opazite, da mu ni udobno, ovratnico primerno prilagodite.

VRSTE OVRATNICE

Obstaja več različnih ovratnic. Najbolj pogosta je običajna ovratnica. Gre za popolnoma navadno ovratnico, ki se navadno zapne z zaponko, ali pa ima „luknjice“, in se zapenja kakor recimo pas pri ljudeh. Vse bolj uporabljena je zatezna ovratnica, ki postane bolj oprijeta, kadar pes vleče. Obstaja pa še manj poznana t.i. „Bodeča ovratnica“,ki ima na notranji strani špice, ki postanejo neprijetne, kadar pes vleče.

Vse več je poškodb, ki nastanejo z uporabo zatezne in/ali bodeče ovratnice. Nekateri ti dve ovratnici uporabljajo za treniranje psa, a se tega nikar ne poslužujte, če nimate ustreznega znanja! Če se že odločite za takšno ovratnico, se prej obvezno posvetujte s kinologom, ki bo ocenil, če zadevo res potrebujete ter vam dal podrobna navodila za uporabo. Prav tako je vedno več govora o „električni ovratnici“, a njena funkcija je zgolj trening; njen namen ni, da se nanjo pripne povodec. Tudi o tej ovratnici je ogromno polemik in vsekakor ni priporočljivo, da se jo uporablja, če nimate dovolj znanja o njenem delovanju.

Za vsakdanjo uporabo je najbolj priporočena običajna ovratnica, zato bomo v nadaljevanju obravnavali samo te.

ŠIRINA OVRATNICE

Pomembno je tudi, da je ovratnica dovolj široka. Tudi tukaj je veliko odvisno od pasme; močnejši psi načeloma potrebujejo širše ovratnice, saj lahko tanjše stržejo. Posebnost so tudi hrti, ki navadno potrebujejo zelo široke ovratnice, s katerimi se preprečuje poškodbe vratu.

MATERIALI

Ovratnice so narejene iz različnih materialov. Dolgo časa je veljalo, da so kovinske ovratnice najbolj trpežne, a je danes na trgu že toliko kvalitetnih materialov, da ni nobene potrebe po kovini. Res, da so mogoče kovinske ovratnice nekoliko bolj trpežne, a so za psa tudi veliko bolj neudobne, manjšim psom so lahko celo pretežke in povzročijo poškodbe vratu. Druge zelo priljubljene ovratnice so usnjene. Slednje so tudi precej vzdržljive, a jih veliko ljudi bojkotira iz etičnih razlogov. Odlična alternativa, ki se vse bolj uveljavlja, je usnju podoben material, narejen iz ananasovih listov. Potem je pa tukaj še malo morje drugih materialov, iz katerih so narejene ovratnice; bombaž, najlon, neopren, flis … Okolju prijaznejše alternative pa so konoplja, bambus in reciklirana plastika.

Ko se odločate, kateri material izbrati, je pomembno, da imate v mislih udobje in varnost svojega psa. Izberite takšno ovratnico, ki je mehka in nikjer ne reže. Preden jo nataknete psu, jo dobro pretipajte, lahko si jo tudi nataknete na roko/nogo in tako dobite občutek, ali je ovratnica udobna. Prav tako pa izbirajte materiale, ki so trpežni in se ne bodo strgali na sprehodu.

Ovratnic je veliko, te pa so različnih barv, vzorcev in oblik. Od vsega je najpomembnejše, da se vaš pes z njo počuti dobro in da je varen. To, kako ovratnica izgleda, pa je sekundarnega pomena.

Veronika Sivka

VIRI:
https://www.rd.com
https://dogtime.com
https://atlaspetcompany.com/